Papež Frančišek proti legalizaciji drog

Papež je danes obiskal frančiškansko kliniko, kjer se zdravijo odvisniki od mamil.

Objavljeno
25. julij 2013 18.15
BRAZIL-POPE-WYD-HOSPITAL
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Brasilia − Papež Frančišek v Braziliji nadaljuje svoj prvi obisk v tujini, odkar je bil marca izvoljen na položaj poglavarja Katoliške cerkve.

Včeraj je papež najprej obiskal marijansko svetišče Aparecida, kjer ga je po pisanju Slovenske tiskovne agencije pričakala množica vernikov, oblasti pa so bolje poskrbele za varnost kot v ponedeljek, ko so bile razmere precej kaotične.

Med svojo prvo javno mašo v Braziliji je papež v baziliki v Aparecidi vernikom položil na dušo, naj se odpovedo minljivim idolom, ki skušajo nadomestiti boga. »Denar, uspeh, moč, užitek. Občutek osamljenosti in praznine v srcu številne ljudi pogosto vodi k iskanju zadovoljstva v teh minljivih idolih,« je dejal Frančišek.

Na koncu je obljubil, da se bo vrnil leta 2017, ko bo minilo 300 let, odkar so ribiči v tamkajšnji reki našli črn kip Marije, zaradi katerega je to svetišče eno od najpomembnejših v celotni Latinski Ameriki.

Ob vrnitvi v Rio, kjer poteka Svetovni dan mladih, je papež najprej obiskal frančiškansko kliniko, kjer se zdravijo odvisniki od mamil, s čimer je po pisanju STA utrdil svoje sporočilo, da mora Cerkev skrbeti za revne, trpeče in tiste, ki jih je družba izločila.

Odvisniki so mu pripovedovali o svojih izkušnjah, papež pa jih je objemal in tolažil. Pozval je k pogumnim dejanjem družbe proti trgovini z mamili, ki uporablja nasilje in seje seme trpljenja in smrti. Zavrnil je legalizacijo mamil in dejal, da se je potrebno soočiti s težavami, ki so temelj te nadloge. Potrebna je večja pravičnost, izobraževanje mladih o vrednotah in pomoč ljudem v težavah, je prepričan.

Papež blagoslovil olimpijsko zastavo

Papež se je danes sestal tudi z brazilskimi športnimi legendami. Šestinsedemdesetletni Argentinec, ki je velik nogometni navdušenec in navijač buenosaireškega kluba San Lorenzo, se je rokoval z nogometno ikono Arthurom Antunesom Coimbro, bolj znanim kot Zico, ter z olimpijskimi športniki. Športniki so mu brazilski nacionalni nogometni dres z napisom Papež Frančišek.

Papež je z blagoslovljeno vodo poškropil in blagoslovil olimpijsko zastavo, prejel pa je tudi ključ Ria de Janeira v mestni hiši mesta, kjer ga je sprejel župan Eduardo Paes. Rio de Janeiro bo namreč leta 2016 gostilo poletne olimpijske igre, v Braziliji pa bo prihodnje leto svetovno nogometno prvenstvo.

Danes se bo papež na svetovno znani plaži Copacabana v Riu tudi prvič pridružil več sto tisoč mladim udeležencem Svetovnega dneva mladih, še piše STA.