Papež Frančišek sprejel vodjo koptskih kristjanov Tavadrosa II.

Frančišek se je med prvim tovrstnim srečanjem v 40 letih zavzel za popolno enotnost s koptsko ortodoksno cerkvijo.

Objavljeno
10. maj 2013 18.31
VATICAN-POPE-COPTIC ORTHODOX-TAWADROS II-AUDIENCE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Vatikan − Papež Frančišek je danes v Vatikanu sprejel voditelja koptskih kristjanov − papeža Tavadrosa II. Frančišek se je med prvim tovrstnim srečanjem v 40 letih zavzel za popolno enotnost s koptsko ortodoksno cerkvijo.

»Naše vztrajne molitve, dialog in volja, da bi dan za dnem z ljubeznijo gradili skupnost, nam bodo omogočili, da bomo naredili pomembne korake na poti k popolni enotnosti,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na srečanju dejal papež Frančišek. Priznal je, da cerkvi deli stoletja nezaupanja, a da hrepenita po dnevu, ko bosta lahko obhajali iz istega keliha.

Današnji obisk je bil po poročanju AFP eden od zgodovinskih. Predhodnik škofa Tavadrosa II., Šenuda III., je v Vatikanu leta 1973 namreč obiskal papeža Pavla VI., s katerim sta odprla dialog, papež Janez Pavel II. pa je papeža Šenudo III. leta 2000 obiskal v Egiptu.

Tavadros je bil za novega poglavarja koptske cerkve izbran novembra lani, več mesecev po smrti papeža Šenude III., ki je po štirih desetletjih na oblasti umrl marca, star 88 let. Postal je že 118. papež v liniji, ki sega vse do začetkov krščanstva in svetega Marka, apostola in avtorja enega od štirih evangelijev, ki so v Egipt pripeljali novo religijo.

Položaj je sicer prevzel v težkem času za koptske vernike, proti katerim se vse od strmoglavljenja režima dolgoletnega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka sredi februarja 2011 povečuje število napadov.