Papež izdal dekret, ki omogoča hitrejši začetek konklava

Konklava se bo udeležil en kardinal manj. Danes je namreč zaradi neprimernega vedenja odstopil škotski kardinal O'Brien.

Objavljeno
25. februar 2013 15.07
HONDURAS-VATICAN-RELIGION-POPE-RODRIGUEZ
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

London - Škotski kardinal Keith O'Brien je danes sporočil, da se je zaradi obtožb o »neprimernem ravnanju«, ki segajo v 80. leta prejšnjega stoletja, odločil za odstop s položaja nadškofa Edinburgha in Saint Andrewsa. Kot je zapisal v izjavi za javnost, je papež Benedikt XVI. njegovo predčasno upokojitev sprejel že pred tednom dni, veljati pa je začela danes. »Za vse dobro, kar sem storil, se zahvaljujem Bogu. Za vse napake, ki sem jih zagrešil, se opravičujem tistim, ki sem jih užalil,« je zapisal po poročanju BBC.

Kardinal, ki vse obtožbe zanika, se je sicer nameraval z dopolnjenim 75 letom starosti upokojiti 17. marca, pred tem pa se udeležiti konklava. »Ne želim, da bi bila medijska pozornost v Rimu usmerjena name, pač pa na papeža Benedikta XVI. in njegovega naslednika,« je zapisal v današnji izjavi in dodal, da bo kardinale v Vatikanu spremljal z molitvijo.

Z odstopom O'Briena je Velika Britanija tako izgubila edinega predstavnika, ki bi lahko sodeloval na konklavu, kjer bodo kardinali izvolili novega papeža. Benedikt XVI. je sicer danes izdal dekret, po katerem bodo kardinali s konklavom lahko začeli še pred 15. marcem. Natančen datum bo znan v četrtek, po uradnem odhodu Benedikta XVI.

Britanski mediji so včeraj poročali, da so se trije duhovniki in en nekdanji duhovnik apostolskemu nunciju v Veliki Britaniji Antoniu Menniniju 11. februarja pritožili nad vedenjem O'Briena. Po poročanju britanskega Observarja, je anonimni duhovnik, ki je zaradi incidenta pozneje izstopil iz duhovniških vrst in se poročil, povedal, da se mu je O'Brien po nočni molitvi pred več kot 30 leti »neprimerno približal«. Kot je povedal, je bil preveč prestrašen, da bi ga prijavil. »Vedel sem, da bo vedno imel premoč. Predvidevali so, da sem duhovništvo zapustil, zato da bi se poročil. A ni bilo tako, odšel sem, da bi ohranil svoje dostojanstvo«. Eden od duhovnikov, imenovan le kot »duhovnik A«, pa je Menniniju zaupal, da se je »neprimeren kontakt« med njim in O'Brianom zgodil, ko ga je kardinal obiskal v njegovi župniji.

Kardinala O'Brien, zagrizen nasprotnik istospolnim porokam, splavu in evtanaziji, se je sicer pred kratkim javno izrekel proti celibatu. Po njegovem prepričanju bi morala Cerkev, ko gre za poroke duhovnikov, zavzeti drugačno stališče. »Bil bi zelo vesel, če bi imeli drugi možnost, da se odločijo, ali bi se hoteli poročiti ali ne. Živimo v svobodnem svetu in vem, da številni duhovniki težko shajajo s celibatom, medtem ko živijo svoje duhovništvo in hkrati čutijo potrebo po družbi, ženski, s katero bi se lahko poročili in vzgajali otroke,« je po poročanju Guardiana povedal pred časom.