Papež proti marginalizaciji gejev in za večjo vlogo žensk

Papež duhovnikov ne bo sodil po njihovi usmerjenosti. Vseeno je potrdil prepričanje, da so homoseksualna dejanja greh.

Objavljeno
29. julij 2013 16.15
ITALY-POPE-BRAZIL-PLANE-TRIP
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Vatikan − Papež Frančišek se je na današnji tiskovni konferenci ob vračanju iz prvega obiska v tujini v času svojega pontifikata zavzel za večjo vpletenost žensk v Cerkvi, vseeno pa je poudaril, da nasprotuje njihovi posvetitvi. »Cerkev je spregovorila in pravi ne,« je dejal po navedbah ameriške tiskovne agencije AP. »Ta vrata so zaprta,« je še dodal.

Papež je med uro in pol trajajočim pogovorom z novinarji na letalu med vračanjem v Vatikan med drugim tudi dejal, da duhovnikov ne bo sodil po njihovi spolni usmerjenosti. »Če je nekdo istospolno usmerjen in išče Boga, kdo sem, da bi ga sodil?« je dejal, vseeno pa potrdil prepričanje Cerkve, da so homoseksualna dejanja greh.

Kot je dejal, istospolno usmerjenih ne bi smeli marginalizirati, ampak vključiti v družbo. »Težava ni v spolni usmerjenosti. Biti moramo bratje. Težava je lobiranje te usmerjenosti,« je dodal Frančišek. Menil je še, da bi morali istospolno usmerjenim duhovnikom oprostiti in pozabiti njihove grehe.

Njegova stališča se po pisanju AP sicer precej razlikujejo od stališč njegovega predhodnika, papež Benedikt XVI., ki je leta 2005 podpisal dokument, v katerem piše, da moški s homoseksualnimi nagnjeni ne bi smeli biti duhovniki.