Papež prvič sprejel žrtve spolnih zlorab

Srečanje s šestimi žrtvami pedofilskih duhovnikov je potekalo za zaprtimi vrati papeževe rezidence.

Objavljeno
07. julij 2014 15.46
ITALY-RELIGION-POPE-VISIT
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Vatikan − Papež Frančišek se je dopoldne v Vatikanu prvič srečal s skupino žrtev pedofilskih duhovnikov. Kot so sporočili s Svetega sedeža, je zasebno srečanje papeža s šestimi žrtvami iz Nemčije, Velike Britanije in Irske potekalo za zaprtimi vrati v papeževi rezidenci, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Pred srečanjem je papež svoje goste povabil k sveti maši v njegovi kapeli.

Papež je srečanje z žrtvami spolnih zlorab napovedal konec maja na poti z obiska v Izraelu, vendar tedaj ni omenil datuma. Takrat je ocenil, da je spolna zloraba za duhovnika enako hud greh kot satanistične črne maše, poroča STA.

Papež Frančišek je že ob začetku svojega pontifikata napovedal nadaljevanje ničelne tolerance do pedofilije v duhovniških vrstah, ki jo je začel njegov predhodnik Benedikt XVI. Ta se je kot prvi papež leta 2008 prvič srečal z žrtvami pedofilskih duhovnikov med obiskom v ZDA.

Da je Vatikan boj proti pedofiliji vzel resno, kaže tudi nedavna odločitev cerkvenega sodišča v Vatikanu, ki je nekdanjega papeškega odposlanca v Dominikanski republiki Józefa Wesołowskega spoznalo za krivega spolnih zlorab otrok in ga izključilo iz duhovniškega poklica. Gre za prvi primer, da je Sveti sedež kakega nuncija zaradi spolnih zlorab izključil iz duhovniškega stanu.

Katoliški cerkvi so v preteklosti pogosto očitali, da ne ukrepa v zvezi s spolnimi zlorabami otrok in da celo ščiti pedofilske duhovnike, še piše STA.