Papežev odstop v prid favoritu italijanskih volitev

Raziskovalci javnega mnenja ugotavljajo, da bo odstop najbolj koristil tistim, ki so v prednosti.

Objavljeno
12. februar 2013 12.35
ITALY-ELECTIONS/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Rim − Ob presenetljivi napovedi odstopa papeža Benedikta XVI. se javnost v Italiji sprašuje, kako bo to vplivalo na volilno kampanjo in rezultate skorajšnjih parlamentarnih volitev, piše Slovenska tiskovna agencija. Raziskovalci javnega mnenja ugotavljajo, da bo odstop najbolj koristil tistim, ki so v prednosti.

Papežev odstop bo tako po poročanju italijanskih medijev koristil favoritu volitev, premierskemu kandidatu levice Pierluigiju Bersaniju.

Zaradi pomembnosti in odmevnosti napovedanega odstopa bodo namreč zasledovalci dobili precej manj televizijskega in siceršnjega medijskega časa za prepričevanje volivcev v zadnjih dveh tednih pred volitvami, piše STA.

Na slabšem bosta torej Silvio Berlusconi, ki je prav s pomočjo intenzivne televizijske volilne kampanje in nekaterih privlačnih obljub v zadnjih nekaj tednih na svojo stran pridobil številne še neodločenih volivce, in vodja sredine Mario Monti.

K temu je treba dodati še učinek festivala popevke Sanremo, ki bo v prihodnjih petih dneh Italijane prikovala pred televizijske zaslone in zasenčila predvolilno kampanjo, piše STA.

Berlusconi si je tako neuspešno prizadeval za preložitev festivala na čas po volitvah, vodji festivala pa požugal, da polovica Italijanov ne bo več plačevala prispevka za javno televizijo Rai, če bo festival politično obarvan, zaključuje STA.