Pariške osnovne šole stavkajo

Z novim šolskim letom hoče vlada uvesti vrnitev šolskega tedna, ki bi trajal štiri dni in pol. Trenutno francoski otroci šolo obiskujejo štiri dni v tednu, v sredo so prosti.

Objavljeno
22. januar 2013 14.56
FRANCE-EDUCATION-SCHOOL-FEATURE
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si
Pariz - V večini pariških osnovnih šol danes poteka stavka zaradi vladne reforme, ki z novim šolskim letom predvideva vrnitev šolskega tedna, ki bi trajal štiri dni in pol. Trenutno francoski otroci šolo obiskujejo štiri dni v tednu, v sredo so prosti.

Vlada premiera Francoisa Hollandea se je odločila, da bo od septembra dalje pouk potekal tudi ob sredah zjutraj. Pri tem imajo občine možnost, da spremembe uvedejo šele s septembrom 2014 ali pa da dodatnega pol dneva pouka uvedejo v soboto dopoldne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pouk ob ponedeljkih, torkih, četrtkih, in petkih bo v skladu z reformo poleg tega skrajšan v povprečju za 45 minut. Otroci iz šole ne bodo odhajali bolj zgodaj, temveč bodo pred ali po popoldanskem pouku imeli več obšolskih, kulturnih ali športnih dejavnosti, ki jih bodo organizirale občine.

Kot piše AFP, se vsi strinjajo, da je v osnovnih šolah nujno ponovno uvesti šolski teden s štirimi dnevi in pol. Praksa, ki so jo opustili leta 2008, naj bi bila v interesu otrok, ki imajo preveč natrpane dneve, ti pa so stisnjeni v prekratko šolsko leto. To naj ne bi spodbujalo učenja.

A v trenutku, ko se bliža uresničitev spremembe, se je iz različnih krogov pojavilo nasprotovanje. Med drugim so nekateri kritični do tega, da še vedno ni dodelana ideja obšolskih dejavnosti. Glavni sindikat zaposlenih v osnovnošolskem izobraževanju opozarja, da je za kvalitetne obšolske dejavnosti premalo usposobljenega osebja in prostorov.