Pastorju Terryju Jonesu, ki je zažgal Koran, bi morali soditi

Jones je dejal, da bi morali v prihodnosti pred njegovo sodišče postaviti tudi preroka Mohameda.

Objavljeno
03. april 2011 20.31
Posodobljeno
03. april 2011 20.44
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika
V silovitih protestih, ki so v petek izbruhnili v Mazar-i-Šarifu na severu Afganistana in se v soboto in danes »preselili« tudi v druga afganistanska mesta, predvsem Kandahar in Džalalabad, je bilo doslej ubitih najmanj 30 ljudi, približno 200 pa je ranjenih. Najhuje je bilo v Mazar-i-Šarifu, kjer je množica besnih protestnikov linčala sedem pripadnikov misije Združenih narodov v Afganistanu.

Protesti so izbruhnili deset dni po tem, ko je pod budnim očesom pastorja Terryja Jonesa, ki je že lani napovedal sežig islamske svete knjige, njegov tovariš v veri Wayne Sapp polil Koran s kerozinom in ga zažgal. Pripadnika »katoliških talibov« s Floride sta pred tem uprizorila sojenje Koranu in ga spoznala za krivega. Popolnoma jasno je bilo, da bodo zaradi njunega dejanja umirali nedolžni.

Na ulicah afganistanskih mest je danes še vedno vrelo. Sežig Korana je v državi, kjer tako in tako poteka več različnih vojn hkrati, sprožil verižno reakcijo, ki jo bo težko ustaviti. Še zlasti zdaj, ko se topi sneg na vršacih Hindukuša in se v dolinah začenja »sezona spopadov«.

Posebni odposlanec OZN v Afganistanu Staffan de Mistura je za nasilje nad njegovimi uslužbenci obtožil floridskega pastorja. »Mislim, da za dogodke ne bi smeli obtoževati enega samega Afganistanca. Obtožiti moramo človeka, ki je ustvaril novico; človeka, ki je zažgal Koran. Svoboda izražanja ne pomeni svobode žaljenja drugih kultur, religij in tradicij,« je v Kabulu povedal Mistura. Združeni narodi so del svojega osebja iz Mazar-i-Šarifa, sicer morda najbolj varnega mesta v državi, nemudoma preselili v Kabul in sporočili, da petkov napad, ki se je zgodil v »ključnem obdobju za Afganistan«, ne bo preprečil nadaljevanja dela organizacije v državi.

Ameriški predsednik Barack Obama, ki mu je Jonesa septembra lani še uspelo pregovoriti, da kljub napovedim ni zažgal Korana, je ostro obsodil napad na uslužbence OZN in pri tem dodal, da je razžalitev katere koli svete knjige dejanje skrajne nestrpnosti.

Pastor Terry Jones je že v petek izjavil, da se nikakor ne počuti krivega za nedolžne žrtve pod Hindukušem. Pri tem je hladnokrvno dodal, da je bil napad na pripadnike misije OZN v Afganistanu kriminalno dejanje. Še več, Jones je dejal, da bi morali v prihodnosti pred njegovo sodišče postaviti tudi preroka Mohameda. To zveni kot vojna napoved celotnemu islamu.

Lokalne oblasti v Mazar-i-Šarifu in Kandaharju so za napade na delavce OZN in nasilne proteste obtožile talibe. Ti so obtožbe nemudoma zavrnili. »Talibi s tem nimamo nič. To je bilo dejanje odgovornih muslimanov. Tujci so za bes Afganistancev krivi sami, saj so zažgali Koran,« je sporočil predstavnik talibskega gibanja. Afganistanski predsednik Hamid Karzai je v soboto izjavil, da bi morali Jonesu soditi.

Poveljnik vseh tujih sil v Afganistanu general David Petraeus je prav tako obsodil sežig islamske svete knjige v Združenih državah Amerike. »Sežig Korana je bilo sovražno, nestrpno in skrajno nespoštljivo dejanje. Še enkrat ga najostreje obsojam,« je novinarjem včeraj pojasnil Petraeus, ki je požigalniške namere Terrya Jonesa obsodil že septembra lani, ko je ta v Gainesvillu na Floridi prvič javno napovedal svoje namene in »mednarodni dan sežiganja Korana«.

Petraeus se dobro zaveda, kako nevarno bi lahko »provokatorji« s Floride ogrozili delovanje Natove misije Isaf, ki ima zaradi številnih žrtev med civilnim prebivalstvom in slabšanjem razmer v državi med Afganistanci čedalje manj podpore. Eno ključnih gesel, ki jih protestniki iz vseh družbenih slojev zadnje dni vzklikajo na ulicah afganistanskih mest, je, naj tuji vojaki z Američani na čelu takoj odidejo domov.

Vojaški analitiki že nekaj časa napovedujejo, da bo letošnje leto v Afganistanu najbolj krvavo po padcu talibskega režima jeseni 2001, zato je ob zadnjih dogodkih skoraj nemogoče pričakovati, da bi se uresničile napovedi Hamida Karzaija, ki je pred dnevi izjavil, da bodo afganistanske varnostne sile že letos prevzele popoln nadzor nad večjim delom države. Prva provinca, kjer bi se to moralo zgoditi, je Bulk, katerega prestolnica je Mazar-i-Šarif.

Terry Jones je z zažiganjem Korana storil več za »talibsko stvar«, kot bi si mula Omar in njegovi skrajni prijatelji lahko kadar koli mislili. Princip je enak, vse drugo so nianse.