Petro Porošenko − od čokoladnega kralja do ukrajinskega predsednika

Njegova priljubljenost utegne upasti enako hitro, kot se je povečala.

Objavljeno
25. maj 2014 22.43
UKRAINE-CRISIS/ELECTION-POLL
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Kijev − Prozahodni ukrajinski milijarder Petro Porošenko, ki je glede na rezultate vzporednih volitev, zmagal že v prvem krogu današnjih predsedniških volitev v Ukrajini, je v domovini znan kot lastnik uspešnega obrata za proizvajanje čokolade, minister v več vladah in občasen revolucionar, piše Slovenska tiskovna agencija.

Oseminštiridesetletni »čokoladni kralj«, težak 1,2 milijarde evrov, velja za enega od desetih najbogatejših Ukrajincev. V politiki ni novinec: bil je minister za gospodarstvo v času nekdanjega predsednika Viktorja Janukoviča in soustanovitelj njegove stranke. V času predsednika Viktorja Juščenka pa je bil zunanji minister in vodja sveta za nacionalno varnost.
V predvolilni kampanji je obljubil, da bo v prihodnjih treh mesecih prinesel mir v trenutno sprto Ukrajino in normaliziral odnose z Rusijo. »Kmalu bomo končali vojno. Kmalu bomo zatrli korupcijo. Kmalu bomo začeli evropsko povezovanje in vzpostavili demokracijo,« je po poudaril tudi danes.

Pred volitvami je izrazil pripravljenost na pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, a dejal, da se z njim ne bo pogajal o proevropski usmeritvi Ukrajine in Krimu, za katerega vztraja, da je še vedno ukrajinski.

Strokovnjak za mednarodne ekonomske odnose, ki tekoče govori angleško, je tudi napovedal, da bo Ukrajino vodil kot svoje izredno uspešno podjetje za proizvodnjo čokolade Rožen, ki proizvede 450.000 ton sladkarij letno.

Je eden najbolj znanih obrazov letošnjih protestov na kijevskem trgu Majdan. Marca je kmalu po priključitvi Krima Rusiji odšel na ta polotok, kjer so ga ugrabili proruski aktivisti in zagrozili, da ga bodo ubili.

»V času revolucije in vojne povprečni volivec želi kandidata, ki ga bo ščitil kot oče. In Porošenko se je pokazal kot odgovoren in zaščitniški človek,« je za AFP dejal strokovnjak z evroatlantskega instituta Volodimir Gorbač. »Bil je ob pravem času na pravem mestu,« je dodal in ocenil, da utegne njegova priljubljenost upasti enako hitro, kot se je povečala.

Kritiki mu očitajo, da nima niti svoje ekipe niti stranke, in menijo, da bo mešal politiko in gospodarstvo. Privrženci so po drugi strani prepričani, da je s svojimi izkušnjami tako iz politike kot iz gospodarstva sposoben oživiti šepajoče ukrajinsko gospodarstvo in poenotiti razdeljene Ukrajince.

Že 30 let je poročen s kardiologinjo Marino, s katero ima štiri otroke in ki ga je med predvolilno kampanjo spremljala po vzoru ameriških prvih dam.