Pillay: Sestrelitev letala bi lahko bila vojni zločin

Mednarodni skupini policistov se ni uspelo prebiti do prizorišča strmoglavljenja.

Objavljeno
28. julij 2014 14.50
Posodobljeno
28. julij 2014 14.50
UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-MALAYSIA-ACCIDENT-CRASH
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kijev, Moskva − Pozornost mednarodne skupnosti je še vedno usmerjena na vzhod Ukrajine, predvsem na območje, kjer je pred več kot tednom dni strmoglavilo potniško letalo malezijske družbe Malaysia Airlines. Danes se je do prizorišča poskušala prebiti skupina avstralskih in nizozemskih policistov, a so zaradi spopadov med uporniki in ukrajinskimi silami obtičali v kraju Šahtarsk, 30 kilometrov od cilja.

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da v več krajih okoli območja, kjer se je tragično končal let MH17, potekajo spopadi z uporniki. Ti so za francosko tiskovno agencijo AFP danes potrdili, da so izgubili nadzor nad delom omenjenega območja.

Ameriška tiskovna agencija AP poroča, da streli odmevajo tudi v kraju Šahtarsk, kamor so prispeli tuji policisti, katerih naloga je zavarovati prizorišče strmoglavljenja in strokovnjakom omogočiti nemoteno delo. Za zdaj še ni jasno, koliko bodo policisti oboroženi, tako Avstralija kot Nizozemska pa zatrjujeta, da vojakov v Ukrajino ne nameravata pošiljati.

Preiskava o strmoglavljenju letala, na katerem je bilo 298 ljudi, medtem še vedno poteka. Vlada v Kijevu je kljub temu danes sporočila, da podatki črne skrinjice nakazujejo na to, da je letalo po eksploziji rakete zadelo več šrapnelov. Vodilni preiskovalci na Nizozemskem teh navedb niso hoteli potrditi. Sporočili so, da potrebujejo več informacij.

K temeljiti in neodvisni preiskavi je pozval tudi visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay, ki je sporočila, da bi lahko šlo pri sestrelitvi letala tudi za vojni zločin. »Prizadevali si bomo, da bodo vsi, ki so kršili mednarodno pravo, med drugim zagrešili tudi vojne zločine, pripeljani pred roko pravice, ne glede na to, kdo so,« je povedala.

Mednarodna organizacija Rdeči križ je prejšnji teden sporočila, da razmere v Ukrajini obravnava kot državljansko vojno, kar med drugim pomeni, da lahko tistim, ki sodelujejo v spopadih, na mednarodnih sodiščih sodijo zaradi vojnih zločinov.

Iz Združenih narodov so sicer danes sporočili, da je bilo od aprila na vzhodu Ukrajine ubitih več kot 1100 ljudi, skoraj 3500 je bilo ranjenih. Število žrtev je v zadnjem mesecu dni tako strmo naraslo, vzrok pa je vse težje orožje, ki ga uporabljata tako ena kot druga stran. Poleg tega je moralo svoje domove zapustiti več kot 100.000 ljudi.