Pismo iz Moskve: S pankom nad Putinov režim

Ruska ženska glasbena zasedba Pussy Riot je na muho vzela predsedniškega favorita.

Objavljeno
26. februar 2012 09.57
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

V Rusiji praznujejo konec maslenice, ruskega pusta, s katerim preženejo zimo in izrečejo dobrodošlico pomladi. Zaradi marčnih predsedniških volitev je karneval politično obarvan, saj je voditelj opozicijske Leve fronte Sergej Udalcev nasprotnikom Putinovega režima med drugim namignil, naj se pozabavajo z zažiganjem lutk Putina.

V znamenju tega je bil začetek pustnega rajanja. Članice ruske feministično-pankovske glasbene skupine Pussy Riot so na pustni torek v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika nastopile s »pankovsko molitvijo,« v kateri so na muho vzele nekdanjega in najverjetnejšega bodočega predsednika.

»Bog, reši kraljico, fašistični režim,« so kultni Sex Pistolsi prepevali pred kraljičino srebrno obletnico leta 1977. »Sveta mati, blažena devica, odženi Putina, odženi Putina, odženi Putina,« so pred skorajšnjim Putinovim tretjim ustoličenjem na osrednjem ruskem oltarju kričala dekleta v kričečih oblačilih ter maskami na obrazih. Nastop, v katerem seveda ni manjkalo sočnih izrazov, je nemudoma pritegnil pozornost varnostnikov, ti so nastopajoče po krajšem pridržanju izpustili na prostost.

Anonimne članice glasbene skupine, ki maske na obrazu iz varnostnih razlogov nosijo med intervjuji, so se svojemu zadnjemu in najbolj razvpitemu performansu posvetile na blogu LiveJournal. Pojasnile so, da so se za nastop v cerkvi Kristusa Odrešenika odločile zaradi zadnjih izjav patriarha Kirila; ta je ljudem svetoval, naj raje molijo, kot da hodijo na opozicijske protestne shode. »Kiril se boji uporabljati celo lastne besede, ampak uporablja putinski besednjak,« dekle z umetniškim imenom Tjurja odgovarja na vprašanje, zakaj so izbrale prav omenjeno cerkev. »Cerkev Kristusa Odrešenika je simbol povezanosti med Cerkvijo in režimom Putina,« dodaja Šljapa (Klobuk).

Zaradi ohranjanja tajnosti vsa dekleta uporabljajo umetniška imena, o sebi so pripravljene povedati le, da so stara okrog 25 let, da so na univerzi študirale umetnost ter da so radikalne feministke. »Umazanija je vedno bolj vidna na čisti podlagi. Če bi nastop pripravili v bordelu, jih ne bi opazil nihče. Cerkve so nujno potrebne prav zaradi ljudi, kot so ta dekleta,« je bil oster Boris Jakemenko, vodja organizacije, ki združuje pravoslavno mladino. Več razumevanja je pokazal oče in znani verski kolumnist Andrej Kurajev: »Maslenica je šaljivo obdobje in med vladavino Petra Velikega to ne bi bilo nič posebnega. Kar so storile, je seveda nezaslišano, ni pa nelegalno.«

Napadi na cerkveno 
in posvetno oblast

»Uboge pare,« se je na nastop odzval predstavnik Ruske pravoslavne cerkve Vsevolod Čaplin, ki zahteva, da bogoskrunstvo postane kaznivo dejanje. »Incident v cerkvi Kristusa Odrešenika je resen problem. Ne moremo in ne bomo živeli v državi, kjer so dovoljene takšne stvari. Trenutno kazen za žaljenje verskih čustev znaša skromnih 35 dolarjev,« je zapisal v uradnem blogu Ruske pravoslavne cerkve. Rektor moskovske pravoslavne šole je od generalnega državnega tožilstva zahteval, da proti skupini sproži sodni pregon zaradi netenja verskega sovraštva; za to je zagrožena do triletna zaporna kazen. »Če bi cerkvena hierarhija pokazala malo krščanske estetike in ne bi na vse načine hvalila oblast, potem bi bili bolj razumevajoči do cerkve kot institucije,« so članice zasedbe svojim kritikom odgovorile po twitterju.

Širšo javnost so nase prvič opozorile januarja, ko so se na Rdečem trgu na vse grlo drle: »Prevrat v Rusiji! Putin je prestrašen!« Na 13-metrskem kamnitem odru – z njega so nekoč naznanjali carjeve ukaze, sedem sovjetskih disidentov je na njem obsodilo sovjetsko invazijo na Češkoslovaško in se zaradi tega znašlo v gulagih, psihiatričnih bolnišnicah in izgnanstvu – so dekleta rajala eno samo minuto, potem so jih aretirali. Zaradi priprave nedovoljenega shoda so bile obsojene na 17 dolarjev. »Rdeči trg je središče države, zato verjamemo, da bomo prave politične spremembe dosegli šele, ko bomo zasedli Rdeči trg, ki je ruski Tahrir,« so povedale v intervjuju za Sankt Petersburg Times.

Rdeči trg kakor 
ruski Tahrir

Zasedba, ki zdaj vključuje 30 članic, je nastala nekaj dni po tem, ko je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev za naslednika predlagal Putina. »Po tej objavi nismo mogle spati. Odločile smo se, da je treba nekaj storiti. Vedno smo se udeleževale opozicijskih protestov, vendar, kot kaže, to ni dovolj,« so pojasnile za Guardian. Z nastopi so pozornost že zbujale v metroju, na strehi trolejbusa, prvih množičnih opozicijskih protestih decembra lani pa na strehi zgradbe v bližini zapora, v katerem so bili zaprti protestniki. Vzklikale so: »Smrt zaporom! Svoboda protestnikom!«

Pozneje so se oddaljile od opozicijskega protestnega gibanja, saj je zanje premalo radikaleno. »Putin se vede izjemno nevljudno, njegovi nasprotniki pa nočejo biti takšni. Od oblasti si vedno želijo dobiti dovoljenje za protestni shod. Ko se bojuješ z ilegalno oblastjo, je treba biti enako brezkompromisen. So okupatorji, ki nimajo pravice, da so na oblasti. Zakaj bi se morali usklajevati z njimi?« dajo vedeti, da so revolucionarke.

Njihov največji idol je ameriška pankovska-rokovska skupina iz 90. let Bikini Kill ter feministično pankovsko-rokovsko gibanje Riot Grrrl, ki pomaga ženskam v glasbeni industriji in opozarja na družinsko nasilje, posilstva in rasizem. Po mnenju vplivnega ruskega galerista Marata Guelmana je zdaj zanje zagotovo še večji navdih predvolilna nervoza. »Zaradi napetega razpoloženje v Rusiji je nastal nov val agitpropa. Scena se je prebudila po dolgem času tišine. Seveda so imeli Rusi vedno zelo negativen odnos do svojih voditeljev, konkretna vprašanja, kot so lanske sporne parlamentarne volitve, so za različne umetniške skupine postala velik ustvarjalni navdih,« meni urednik revije o umetnosti Arthronika Valerij Ledenev.