Pismo z Dunaja: Dunaj ne bo olimpijsko mesto

Z zavrnitvijo kandidature za organizacijo olimpijade so v vodo padli tudi gigantski načrti gradnje športne infrastrukture.

Objavljeno
17. marec 2013 12.11
Avstrija,Innsbruck,4.1.2004,4.Januar2004,Skakalnica tik ob srediscu mesta zgodaj zjutraj foto:Matej Druznik/DELO
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Dunaj − Posvetovalni referendum za mestno oblast sicer ni zavezujoč, a dolgoletni župan avstrijske prestolnice, socialdemokrat Michael Häupl, je obljubil, da bo izide spoštoval. »Dunajčanke in Dunajčani so se odločili. Zahvaljujemo se za visoko udeležbo (skoraj tri desetine od 1,15 milijona volilno upravičenih meščanov), ki jasno kaže željo po soodločanju o zastavljenih vprašanjih. Glasove vsekakor spoštujemo in naše delo bomo nadaljevali na podlagi teh odločitev,« je volilni izid komentiral Häupl.

Z zavrnitvijo kandidature za organizacijo olimpijade so v vodo padli tudi gigantski načrti gradnje športne infrastrukture na Dunaju. »Zdaj prehajamo na načrt B,« je po propadu načrta A povedal Häupl. »Na prvem mestu je gradnja športnega središča za plavalne športe in atletiko,« je razložil župan.

Prav težave z zaprtim osrednjim dunajskim plavalnim bazenom so morda tista kolektivna modrost volivcev, ki je potegnila ročno zavoro pri olimpijskih ambicijah mesta. Dunajčani namreč že od leta 2010 spremljajo pravi polom prenove starega mestnega pokritega kopališča (Wiener Stadthallenbad). To bo zaprto vsaj še do prihodnjega leta, morda pa sploh ne bo več delovalo. In to kljub približno 18 milijonom evrov, že vloženih v prenovo.

Mesto brez bazena

»Samopoimenovano športno mesto Dunaj vse od začetka prenove mestnega kopališča maja 2010 nima niti enega pokritega 50-metrskega bazena, v katerem bi lahko prirejali tekmovanja,« so ne brez pikrega podtona zapisali v časopisu Der Standard. Ugotavljajo, da morajo najboljši avstrijski plavalci in skakalci v vodo prostor za trening in kvalifikacije iskati v drugih mestih ali celo v tujini. »Veličastno propadla prenova mestnega kopališča prinaša dvom, ali bo lahko Dunaj tudi v prihodnjih letih prirejal tekmovanja v plavanju,« je še dodal avtor članka v Standardu.

»Dunajsko mestno kopališče je zdaj zaprto. Prenova ustavljena zaradi pridobivanja sodnih dokazov. Vnovično odprtje bo predvidoma leta 2014 ali tudi ne,« piše z velikimi rdečimi črkami na spletni strani www.wien-konkret.at. Odprtje kopališča je bilo najprej predvideno že septembra 2011, nato decembra tega leta, nato prestavljeno na drugi teden januarja 2012, pa na mesec februar, nato se je prenova ustavila. Vzrok: številne težave pri prenovi, predvsem puščanje bazenov in napeljave.

Sodna preiskava, ki je na gradbišču potekala več kot eno leto, je ugotovila »visoko število napak pri načrtovanju in izvedbi sodelujočih podjetij«. Preiskavo so zdaj menda končali, dela bodo znova začeli, a še vedno ni znano, ali bodo znamenito kopališče sploh kdaj znova odprli. Pred kratkim so poskusno nekoliko napolnili bazene. »Pričakovano še vedno puščajo,« je povedal Christian Oxonitsch, mestni svetnik, zadolžen za šport.

Sramota z neuspelo sanacijo mestnega kopališča je bila voda na mlin nasprotnikov kandidaturi mesta za prireditelja olimpijskih iger. »Če že bazena ne znajo prenoviti, kako bodo zgradili olimpijsko infrastrukturo?« so, prosto po spominu, opozarjali opozicijski svobodnjaki. Ali je šlamastika z bazenom ustrezna primerjava ali ne, je težko oceniti, a dejstvo je, da stroški, še posebno velikih gradbenih projektov, pogosto uidejo nadzoru. Kot opozarjajo nasprotniki kandidature, so London igre stale astronomskih 11,5 milijarde evrov, pri čemer je koristi iger težko natančno finančno ovrednotiti.

Morda je za dunajsko oblast res bolje, da najprej opravi generalko in svojim meščanom dokaže, da zna zamašiti puščajoče bazene. Potem pa naj jih sprašuje, kaj si mislijo o olimpijadi.