Pjongjang zavrnil dialog s Seulom

Severnokorejski nacionalni odbor za obrambo je južnokorejski predlog o Kaesongu označil za »sleparskega«.

Objavljeno
26. april 2013 12.34
KOREA-NORTH/KAESONG
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA

Pjongjang − Severna Koreja je danes zavrnila poziv Južne Koreje k pogovorom o vnovičnem odprtju skupnega industrijskega kompleksa Kaesong, čeprav je Seul posvaril, da bo v primeru zavrnitve moral »ostro ukrepati«, piše Slovenska tiskovna agencija.

»Uradno predlagamo pogovore med vladama. Če Severna Koreja predlagane pogovore zavrne, bomo morali ostro ukrepati,« je včeraj opozoril tiskovni predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev Kim Hjung Seok in Pjongjangu za odgovor dal rok 24 ur.

Po negativnem odgovoru s severne strani pa so se v Seulu odločili, da iz Kaesonga, ki sicer leži na severnokorejski strani, umaknejo še zadnje južnokorejske delavce, saj da jim ne morejo več zagotavljati varnosti, je danes pojasnil Kim Hjung Sok.

Kako naj bi to tehnično izvedli, pa še ni povsem jasno, saj so južnokorejski delavci, ki so še ostali v tem kompleksu, tam pravzaprav varovali lastne investicije, še navaja STA.

Industrijski kompleks Kaesong je zaprt, odkar je Severna Koreja v času napetosti med državama 9. aprila iz kompleksa umaknila svojih 53.000 delavcev, pred tem pa od Seula 3. aprila zahtevala umik njegovih delavcev in mu zaprla dostop do območja. V kompleksu je sicer trenutno še kakih 170 Južnokorejcev.

Severnokorejski nacionalni odbor za obrambo je v današnji izjavi predlog Seula označil za »sleparskega« in poudaril, da bo Pjongjang tisti, »ki bo sprejel končne in odločne pomembne ukrepe«, če bo režim v Seulu še naprej poslabševal razmere. Seul je obtožil, da je kriv za zastoj v Kaesongu in poudaril, da bodo ultimativne izjave »samo še pospešile končno uničenje Južne Koreje, piše STA.

Vlada v Seulu je Pjongjangu že pred tem predlagala pogovore o prihodnosti Kaesonga, a je severnokorejsko vodstvo poziv Južne Koreje zavrnilo in ga označilo za »prazno politično gesto«.