Pjongjang zavrnil pozive Seula k dialogu glede industrijskega kompleksa

Pjongjang je poziv Seula k dialogu zvrnil z navedbo, da gre za »nesmiselno gesto juga«.

Objavljeno
14. april 2013 15.46
North Korea Koreas Tension
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Seul - Severna Koreja je danes zavrnila pozive Južne Koreje k pogovorom o prihodnosti skupnega industrijskega kompleksa Kaesong, s katerimi bi državi v senci groženj Pjongjanga olajšali napetosti na polotoku. Pjongjang je ponudbo ocenil kot »prazno politično gesto« in bo vztrajal pri umiku svojih delavcev iz kompleksa.

Kot piše STA, je Južna Koreja svojo severno sosedo pozvala k pogovorom minuli četrtek, a je Pjongjang ponudbo zvrnil z navedbo, da gre za »nesmiselno gesto juga, ki si prizadeva za skrivanje svojih pravih namer - vdora v Severno Korejo«. Z začetkom tedna je Pjongjang napovedal tudi umik svojih 53.000 delavcev in prekinitev poslovanja v Kaesongu.

V okviru ločenih sestankov z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem in generalnim sekretarjem zveze Nato Andersom Fogh Rasmussenom, ki sta konec tedna obiskala Seul, je južnokorejska predsednica Park Geun Hye izrazila pripravljenost na pogovor s Pjongjangom in na »aktiviranje postopka gradnje zaupanja«.

Tiskovni predstavnik severnokorejskega odbora za mirno ponovno združitev Korej pa je danes med drugim pojasnil, da oviro za dialog predstavljajo skupne vojaške vaje Južne Koreje in njene zaveznice ZDA ter zahteve, da Severna Koreja opusti svoje jedrske ambicije. »Je v teh okoliščinah mogoče začeti dialog? Tak dialog bi bil brez pomena,« je izjavil predstavnik.

Kaesong sicer predstavlja glavni dejavnik stabilnosti in zadnji simbol gospodarskega sodelovanja med državama ter je obenem tudi pomemben vir prihodka za Severno Korejo. Do zdaj nobena stran ni dovolila, da bi minule krize vplivale na industrijski kompleks, zgrajen leta 2004, a na polotoku se vojaška napetost stopnjuje, odkar je Severna Koreja decembra lani opravila poskusno izstrelitev, februarja pa jedrski poskus.

Kerry je v petek v Seulu poudaril, da mednarodna skupnost ne bo sprejela Severne Koreje kot jedrske sile in da bodo ZDA branile svoje azijske zaveznice v primeru napada. Pogajati so se pripravljeni, a le, če se Severna Koreja odpove jedrskemu programu.