Plagiatorstva obtožen še romunski premier

Victor Ponta naj bi prepisal kar polovico svojega svojega doktorskega dela.

Objavljeno
19. junij 2012 12.32
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si
Bukarešta - Nekaj tednov za tem, ko je moral zaradi plagiatorstva znanstvenih člankov odstopiti romunski minister za izobraževanje Ioan Mang, so v državi znova vzniknile obtožbe o kršenju avtorskih pravic. Tokrat obtožbe zadevajo novega premiera Victorja Ponta, ki naj bi po poročanju znanstvene revije Nature brez ustreznega navajanja virov prepisal več kot polovico svojega doktorskega dela o mednarodnem kazenskem sodišču.

Doktorsko delo Victorja Ponta, ki je nastalo leta 2003, je bilo leto pozneje z manjšimi spremembami ponatisnjeno še kot knjiga, poleg tega pa tvori še osnovo za knjigo o mednarodnem humanitarnem pravu, ki je izšla leta 2010. Pod obema knjigama je kot soavtorica navedena nekdanja Pontova študentka Daniela Coman.

Romunska državna televizija je sicer poročala, da Ponta vsakršne obtožbe zanika in je pripravljen svoje doktorsko delo izpostaviti »kakršnim koli testom«. Kot je pojasnil, za obtožbami najverjetneje stoji njegov politični tekmec in romunski predsednik Traian Basescu.

Zaradi obtožb, povezanih s plagiatorstvo, je moral pred mesecem odstopiti že minister za izobraževanje Ioan Mang. Kršenja avtorskih pravic je bila osumljena tudi prva Pontova kandidatka za ministrico za izobraževanje, zaradi česar nikoli ni zasedla položaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi plagiatorstva je sicer aprila letos moral odstopiti že madžarski predsednik Pal Schmitt, s položaja nemškega obrambnega ministra je moral zaradi podobnih obtožb odstopiti tudi Karl-Theodor zu Guttenberg.