Ukrajina že brez ruskega plina

V živo: Rusija je že ustavila dobavo plina Ukrajini; dostava plina v ostale evropske države menda ne bo motena.

Objavljeno
16. junij 2014 10.17
Posodobljeno
16. junij 2014 10.22
UKRAINE-CRISIS/GAS-DEADLINE
Peter Žerjavič, Bruselj; Ma. Ja., Delo.si
Peter Žerjavič, Bruselj; Ma. Ja., Delo.si

15:52: Ruski minister za energetiko Aleksandr Novak je dejal, da Moskva zaradi nekonstruktivnega stališča Kijeva za zdaj ne vidi potrebe po novem tristranskem srečanju med Rusijo, Ukrajino in EU, čeprav ostaja pripravljena na dialog, če oziroma ko bodo ukrajinski dolgovi poravnani.

15:39: Tudi Rusija vidi nemajhna tveganja za dobavo plina Evropski uniji, je danes ocenil vodja ruskega energetskega giganta Gazprom Aleksej Miller.

Obljubil je, da bo Gazprom plin ostalim evropskim državam dostavljal po alternativnih poteh, če bo Ukrajina začela plin, namenjen Evropi, uporabljati sama. Miller je za Ria Novosti pojasnil, da bo Gazprom vsak dan spremljal količino plina, ki bo iz Ukrajine namenjena preostalim evropskim državam. »Če bomo opazili, da je nekaj plina ostalo na ozemlju Ukrajine, bomo okrepili dostavo prek Severnega toka, plinovoda Jamal − Evropa in povečali količino plina shranjenega v podzemnih skladiščih v Evropi,« je dejal.

Kot smo že poročali, je zaradi neplačevanja obveznosti Rusija Ukrajini danes prenehala dobivati ruski plin, razen 185 milijonov kubičnih metrov, namenjenih za ostale evropske države.

14:30: Evropski komisar za energetiko Günther Oettinger je danes nakazal, da nesoglasja glede projekta Južni tok, ki po njegovih besedah ni v skladu z evropsko zakonodajo, le niso nepremostljiva. Kot je po pisanju Itar Tass dejal evropski komisar, bi evropska komisija projekt Južni tok, če bi pred tem odstranili neskladja z zakonodajo, lahko podprla. Oettinger je še dodal, da bosta EU in Rusija pogovore o Južnem toku nadaljevala ob prvi priložnosti.

Z Južnim tokom bi zemeljski plin iz Rusije Evropski uniji dostavljali mimo Ukrajine.

14:22: V času, ko Ukrajina Rusiji ni plačevala za dobavo plina, je po ocenah prvega moža ruskega energetskega giganta Gazprom Alekseja Millerja v svoja podzemna skladišča shranila »astronomske količine plina«. Od 12,5 milijard kubičnih metrov plina, kolikor je shranjenega v ukrajinskih skladiščih, Ukrajina po njegovih besedah ni plačala 11,5 milijard kubičnih metrov plina.

Miller je po pisanju Itar Tass še ocenil, da bi morala Ukrajina za zimo shraniti okoli 18 milijard kubičnih metrov plina.

14:18: Ruski premier Dmitrij Medvedjev je danes ocenil, da je Ukrajina umetno ustvarila plinsko krizo, zaradi česar pa bo posledice občutilo njeno gospodarstvo, poroča Itar Tass.

13:55: Evropski komisar za energetiko Günther Oettinger je zaradi propadlih pogajanj o ceni plina med Rusijo in Ukrajino posvaril, da bi Uniji pozimi utegnilo primanjkovati plina. »Prihodnji tedni ne bodo težavni, našim potrebam bo zadoščeno,« je ocenil Oettinger, a posvaril, da bi težave utegnile nastati v zimskih mesecih, če bo Ukrajina pred tem porabila svoje zaloge. Ukrajina namreč plin shranjuje, zato da lahko Uniji zagotovi nemoten dotok, tudi če do težav pride pri dobavi plina iz Rusije. Zdaj, ko je ta zaprla plinsko pipa, pa obstaja možnost, da bo Kijev zaloge porabil za lastne potrebe, kar bi lahko ogrozilo dobavo EU.

12:19: Potem ko je ruski energetski gigant Gazprom vložil tožbo proti Ukrajini, je tamkajšnja energetska družba Naftogaz na arbitražnem sodišču v Stockholmu vložila tožbo proti Gazpromu zaradi domnevnega preplačila plina v vrednosti šestih milijard dolarjev oziroma približno 4,4 milijarde evrov.

11:52: Evropski komisar za energetiko Günther Oettinger je danes sporočil, da namerava Ukrajina izpolniti svoje zaveze za dostavo plina Evropski uniji, prepričan pa je tudi, da bo svoje obljube Bruslju izpolnila Rusija.

11:59: Ruski premier Dmitrij Medvedjev je sporočil, da je Moskva pripravljena na nadaljnja pogajanja s Kijevom, če Ukrajina v celoti poravna račune za ruski plin, poroča Reuters.

11:47: Predsednik uprave ruskega energetskega giganta Gazprom Aleksej Miller je Kijev obtožil, da je na pogajanjih o prihodnji ceni plina zavzel nekonstruktivno stališče in iz izsiljevanjem poskušal izpogajati »ultra nizko ceno«. Na srečanjem z ruskim predsednikom vlade Dmitrijem Medvedjevom je Miller pojasnil, da je »zaradi nekonstruktivnega stališča ukrajinske vlade Gazprom uvedel predplačniški režim«.

11:40: Ukrajinski minister za energetiko Jurij Prodan je sporočil, da je Rusija že ustavila dobavo plina Ukrajini. Hkrati je zagotovil, da bo dobava plina ostalim evropskim državam potekala nemoteno, poroča Reuters. Prodan je dodal, da bo Ukrajina izgubo ruskega plina poskušala nadomestiti z večjimi dobavami iz Evrope.

***

Moskva, Kijev − Plinska vojna med Rusijo in Ukrajino, že tretja po letu 2006, se zaostruje. Potem ko se je davi iztekel rok, ki ga je rusko energetsko podjetje Gazprom Kijevu postavilo za plačilo 1,95 milijarde ameriških dolarjev oziroma 1,44 milijarde evrov dolga za plin, pogajanja o novi ceni plina pa so padla v vodo, je Moskva sporočila, da bo ustavila dobavo plina Ukrajini.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov, ukrajinsko energetsko podjetje Naftogaz do izteka roka ni poravnal dolga za dobljeni plin, zato Moskva nima pravne podlage, da bi Ukrajini le-tega dobavljala še naprej, piše tiskovna agencija AP. V podjetju so namreč sklenili, da bodo Kijevu plin dobavljal le še po vnaprejšnjem plačilu. »Gazprom Ukrajini zagotavlja le toliko plina, kolikor ga je zakupila, zakupila pa ga ni nič.« je dejal Kuprijanov.

Čeprav plinovod, ki plin zagotavlja Ukrajini, le-tega zagotavlja tudi drugim evropskim državam − EU dobiva okoli tretjino uvoženega plina iz Rusije −, se bo po zagotovilih Gazproma kljub ukrajinskemu neplačevanju obveznosti dostava plina v ostale evropske države nadaljevala, Ukrajina pa mora poskrbeti, da bo potekala nemoteno. Kljub besedam Kuprijanova je Gazprom evropsko komisijo obvestil o morebitnih motnjah pri dobavi plina, če bi »Naftogaz nelegalno uporabil plin iz tranzitnih tokov«. Motnje grozijo predvsem vzhodnoevropskim državam.

Iz Moskve so še sporočili, da so na mednarodnem arbitražnem sodišču v Stockholmu proti Kijevu vložili tožbo za 4,5 milijarde dolarjev oziroma 3,3 milijarde evrov dolga.

Propadla še ena pogajanja

Pred tem so se ponoči v Kijevu neuspešno končala še ena večurna pogajanja med Rusijo in Ukrajino o ceni plina. Med pogajanji Moskve in Kijeva je evropski komisar za energetiko Günther Oettinger pripravil kompromisni predlog, v skladu s katerim bi Ukrajina takoj plačala milijardo dolarjev dolga za plin (Gazprom je z ultimatom, ki se je, kot smo zapisali, iztekel zjutraj, zahteval 1,95 milijarde) in preostanek neplačanih obveznosti poravnala v šestih obrokih do konca leta.

Prihodnja cena bi bila odvisna od letnega časa. Pozimi bi ukrajinsko podjetje Naftogaz plačevalo 385 dolarjev za tisoč kubičnih metrov (takšno ceno je Rusija ponudila z odpovedjo plačila izvoznih dajatev), poleti bi se cena gibala okoli 300 dolarjev.

Po navedbah Bruslja je bila ukrajinska stran pripravljena sprejeti sveženj, ne pa tudi Rusija. A evropska komisija kljub temu ni izgubila upanja in ne glede na zaostrovanje razmer pričakuje nadaljevanje pogovorov.

Pogajanja v senci diplomatskega spora

Zadnja pogajanja med Rusijo in Ukrajino o ceni plina so minila v znamenju novega diplomatskega spora, ki je izbruhnil po tem, ko je začasni ukrajinski zunanji minister Andrij Dešicja ruskega predsednika Vladimirja Putina primerjal z moškim spolnim organom. Kot je svoje besede pozneje opravičeval Dešicja, je poskušal protestnike, ki so v soboto napadli rusko veleposlaništvo v Kijevu, na ta način obrzdati, da ne bi povzročili še več škode, kot so jo že. Nacionalsiti so namreč med sobotnimi protesti, ki so izbruhnili po tem, ko so proruski separatisti z vzhoda Ukrajine v mestu Lugansk sestrelili ukrajinsko vojaško tovorno letalo, pri čemer je umrlo 49 članov posadke in pripadnikov vojske, razbijali okna veleposlaništva, prevračali diplomatske avtomobile ter sneli in raztrgali rusko zastavo.

Izjava ukrajinskega zunanjega ministra je v Rusiji povzročila nemalo hude krvi. Dešecja si je dovolil prestopiti vsako mejo dostojnosti, je sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. »Ne vem, kako bomo od zdaj naprej sodelovali z njim,« je dodal.