Po bruseljskem vrhu: Britanija brez EU kot palček

Kljub britanski blokadi na vrhu EU Berlin prisega na odnose z Londonom kot ene ključnih za EU.

Objavljeno
11. december 2011 21.05
Posodobljeno
11. december 2011 21.00
Peter Žerjavič, Berlin
Peter Žerjavič, Berlin

Berlin – Po samoosamitvi Londona na bruseljskem vrhu EU se že postavlja vprašanje o prihodnjem razmerju sil v Evropi.

Drugi človek britanske vlade in liberalni demokrat Nick Clegg je premiera Davida Camerona opozoril, da jim grozi potiskanje na rob, kar ni dobro ne za gospodarstvo ne za ljudi. Če država izstopi iz EU, bo za Washington nepomembna, za svet pa palček.

V Nemčiji poskušajo v uradnih razlagah zmanjšati pomembnost razkola na ključnem vrhu EU, ki bi utegnil imeti zgodovinski pomen, saj se je London z blokado postavil po robu tako državam v območju evra kakor tudi drugim članicam EU, ki so pripravljene sodelovati pri postavljanju trdnejše denarne unije. Nemški predsednik Christian Wulff je opozoril, da bi se morali zavedati pomena Evrope in da ni smotrno razpravljanje o njenem pomanjševanju. Odnosi Berlina s Francijo, Italijo in Britanijo so po Wulffovih besedah nosilni stebri EU.

Ekonomski strokovnjaki opozarjajo, da bi Britanija s šibko razvito industrijo in razvejenim finančnim sektorjem z izstopom iz EU že tako imela večjo škodo kot druge države, ki bi ostale v povezavi. Posebno nezadovoljni so nemški sindikalisti. Njihov vodja Michael Sommer je na radiu Cameronu očital, da je na vrhu – kot ob drugih priložnostih v povezavi z ameriško administracijo – nastopil kot zaščitnik finančnih špekulantov. Po mnenju sindikalista bi moral Berlin odkrito vprašati Britanijo, »ali hočejo biti del Evrope ali 52. zvezna država v ZDA«.

Tudi vodja poslancev nemških konservativcev Volker Kauder – pred kratkim je razjezil časopisje na Otoku s trditvijo o Evropi, v kateri se je spet začelo govoriti nemško – je obžaloval ravnanje Camerona na vrhu. Za nedeljsko izdajo FAZ je izjavil, da so druge države morale zavrniti britanske zahteve po blažjih pravilih za banke v zameno za soglasje Londona k strožjim proračunskim pravilom. Navsezadnje, današnja kriza ima korenine v kazino kapitalizmu, ki je leta 2008 povzročil bančno in gospodarsko krizo.

Nemški podkancler in gospodarski minister Philipp Rösler je pojasnil, da bodo v Britaniji prej ali slej spoznali, da je pot v unijo javnofinančne stabilnosti najboljša. Vrata za London bodo ostala odprta.