Po čilskem Valparaisu pustoši obsežen požar

Požar je zahteval 11 življenj. Ognjeni zublji se nezadržno bližajo zgodovinskemu središču mesta pod zaščito Unesca.

Objavljeno
13. april 2014 12.40
CHILE-FIRE
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Valparaiso − Na obrobju čilskega pristaniškega mesta Valparaiso divja požar, ki je po zadnjih informacijah zahteval najmanj 11 življenj in uničil že tisoč domov. Zaradi požara, ki se nezadržno širi in se bliža zgodovinskemu središču mesta pod zaščito Unesca, so morali evakuirati že več kot 5000 ljudi, po pričakovanjih pa jih bodo še več.

Požar, katerega vzrok še ni znan, je izbruhnil v soboto popoldne, zaradi močnega vetra pa se je naglo razširil, piše agencija AFP. V več četrtih so zaradi divjanja ognjenih zubljev ostali brez pitne vode in elektrike, na mesto dežuje pepel, marsikje pa je oteženo dihanje.

Več sto gasilcev je bilo doslej v boju s požarom neuspešnih. Ker ga niso uspeli omejiti, je čilska predsednica Michele Bachelet požarišče razglasila za območje katastrofe − vodja regionalne vlade Ricardo Bravo je ocenil, da se mesto sooča z najhujšo katastrofo doslej − in vojsko pooblastila za pomoč pri evakuaciji več tisoč prebivalcev. Medtem ko se gasilci, policisti in gozdarji borijo z ognjenimi zublji, je vojska začela patruljirati po mestu, ohranjati red in preprečevati plenjenje.

Valparaiso, ki leži ob obalah Tihega oceana, približno 110 kilometrov severozahodno od glavnega mesta Santiago, je eno najpomembnejših čilskih pristanišč. Zadnji požar so v mestu zabeležili februarja lani, ko so ognjeni zublji uničili 105 domov.