Po delnih izidih volitev v Afganistanu vodi Abdulah

Začasni izidi po vseh preštetih glasovih so napovedani za 24. april, po preučitvi morebitnih pritožb pa končni za 14. maj.

Objavljeno
13. april 2014 18.46
AFGHANISTAN-ELECTION-UNREST-FILES
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Kabul − Nekdanji afganistanski zunanji minister Abdulah Abdulah vodi na predsedniških volitvah, kažejo delni izidi, ki jih je danes objavila volilna komisija. Po podatkih za 500.000 glasov oziroma deset odstotkov glasov v 26 od skupno 34 provinc, Abdulah vodi z 41,9-odstotno podporo, piše Slovenska tiskovna agencija.

Sledi mu nekdanji ekonomist Svetovne banke in nekdanji finančni minister Ašraf Gani s 37,6 odstotka glasov. Na tretjem mestu je nekdanji zunanji minister in zaupnik dosedanjega predsednika Hamida Karzaja, Zalmaj Rasul z 9,8 odstotka glasov.

Drugi krog volitev med dvema glavnima kandidatoma bo potreben, če nihče od osmih kandidatov, ki so se za položaj potegovali na volitvah 5. aprila, ne bo dobil več kot 50 odstotkov glasov.

Vodja volilne komisije Ahmad Jusuf Nuristani je danes opozoril, da iz danes objavljenih delnih izidov ni mogoče sklepati na končen rezultat, saj se rezultati s preštetjem novih glasov spreminjajo, piše STA.

Pred volitvami so obstajale bojazni, da jih bodo zaznamovale nepravilnosti, tako kot volitve leta 2009, na katerih je zmagal Karzaj, ki na volitvah 5. aprila ni znova kandidiral. Komisija za pritožbe je danes sporočila, da je bilo na tokratnih volitvah manj nepravilnosti. Prejeli so namreč 1892 pritožb z dokazi in 1382 po telefonu, od tega jih je 870 resnih. Dodal je, da jih bodo preverili.

Začasni izidi po vseh preštetih glasovih so napovedani za 24. april, po preučitvi morebitnih pritožb pa končni za 14. maj.