Po dveh letih jutri sodba Sanaderju

Tožilstvo je za nekdanjega hrvaškega premiera zahtevalo 15 let zapora, obramba oprostilno sodbo.

Objavljeno
09. marec 2014 19.20
 Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Zagrebško županijsko sodišče bo jutri po dveh letih, 130 razpravah in zaslišanju 196 prič izreklo sodbo nekdanjemu hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju v primeru Fimi-media. Poleg njega pa tudi stranki HDZ.

V veliki sodni dvorani s številko 37/I zagrebškega županijskega sodišča bo jutri najmanj tolikšna gneča, kot je bila pred približno dvema letoma, ko se je postopek proti nekdanjemu hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju, nekaj njegovim nekdanjim sodelavcem in stranki HDZ tudi začel. Nekdanjega najmočnejšega politika na Hrvaškem, prvega moža takrat (še) vladajoče stranke HDZ in premiera tožilstvo bremeni, »da je organiziral kriminalno skupino, ki je prek oglaševalske agencije Fimi-media iz hrvaških javnih podjetij in z ministrstev odtujila najmanj deset milijonov evrov. Nekaj denarja naj bi šlo v črni sklad stranke HDZ, nekaj pa naj bi ga končalo v zasebnih žepih; predvsem Sanaderjevem.

Proces pa ni postal zanimiv le zato, ker je na zatožno klop sedel tako pomemben politik, temveč tudi zato, ker se je poleg njega na njej prvič v zgodovini hrvaškega pravosodja znašla tudi tako močna politična stranka, kot je HDZ. V procesu se je zvrstilo kar 196 prič, sodni spis ima 48.000 strani in je težak 245 kilogramov. »Če bi liste položili drugega poleg drugega, bi jih bilo za približno 14 kilometrov,« so izračunali vestni statistiki.

Kakšna sodba (nepravnomočna) jutri čaka Sanaderja, za zdaj ve le sodnica Ivana Čalić, opazovalci sodnega dogajanja pa so si edini, da je Sanader zaradi vseh procesov, ki potekajo proti njemu – obtožnice zaradi korupcije so namreč še v postopku, Sanader pa je bil sicer že nepravnomočno obsojen na deset let zapora v združenem primeru Hypo in Ina-Mol – izčrpan in dotolčen.

V sklepnih govorih je tožilstvo za očitana dejanja za Sanaderja zahtevalo najvišjo zagroženo zaporno kazen, torej največ 15 let zapora. Obenem so zahtevali, da Sanaderju odvzamejo dobre tri milijone evrov, kolikor naj bi znašala razlika med premoženjem in prijavljenimi prihodki njegove družine.

»Pošastne obtožbe v spletkarskem postopku«

Obtoženi Sanader je dejal, da gre za »pošastne obtožbe« v »najbolj spletkarskem postopku hrvaškega pravosodja«, državno tožilstvo pa obtožil, da je odgovorno za medijsko gonjo proti njemu. Ponovil je, da je kazenski pregon sprožila njegova naslednica na čelu vlade in HDZ Jadranka Kosor, ki se je, kot je dejal, »ustrašila, da se bo znova vrnil na oblast«.

Krivdo je že priznal nekdanji glavni blagajnik HDZ Mladen Barišić, ki je za odtujitev denarja obremenil Sanaderja, vendar se mu s tožilstvom ni uspelo pogoditi o višini kazni. Kaznivo dejanje sta priznali tudi direktorica Fimi-medie Nevenka Jurak in nekdanja glavna računovodkinja HDZ Branka Pavošević, ki se jima prav tako ni uspelo dogovoriti o višini kazni. Tožilstvo je za Jurakovo zahtevalo dve leti, za Pavoševićevo pa leto in pol zapora.

Pred začetkom sojenja sredi aprila 2012 sta sodelovanje pri zbiranju denarja za Sanaderja in črne sklade HDZ priznala Anita Lončar Papeš in Bojan Dimić, ki sta vodila podjetji, prek katerih so prali denar za Fimi-medio. Lončar Papeševa je bila obsojena na 11 mesecev, Dimić na šest mesecev zapora. Oba sta morala vrniti več kot pol milijona evrov nezakonito zasluženega denarja.

Za odmevnost sojenja je poskrbel pravni zastopnik HDZ Vladimir Terešak, ki je na enem od njegovih nadaljevanj zahteval 6,5 milijona evrov odškodnine od nekdanjega predsednika stranke Iva Sanaderja in še treh obtožencev. Poudaril je, da so vsi štirje zlorabili svoj položaj in pooblastila ter s tem oblatili »dobro ime stranke«.

»HDZ je žrtev in oškodovanka; nismo lopovi,« je dejal Terešak in s to izjavo povzročil razpravo, kaj bo pomenila sodba (sicer nepravnomočna) proti obtoženi stranki HDZ, ki ji tožilstvo v primeru Fimi-media očita protipravno prilastitev skoraj štirih milijonov evrov.

Če bo HDZ obsojena, bo to za največjo opozicijsko stranko težak kamen okoli vratu, saj bi »v prevodu« pomenilo, da je stranka – kriminalna združba. To pa v času, ko se je v najmlajši članici Unije že razvnela (neuradna) predvolilna kampanja za majske evropske in decembrske predsedniške volitve, še zdaleč ne bi bilo dobrodošlo.