Po letalski nesreči žaluje tudi Tajvan

Preiskava vzrokov nesreče še poteka, čeprav že domnevajo, da ji je najverjetneje botrovalo nevihtno vreme.

Objavljeno
24. julij 2014 10.23
Posodobljeno
24. julij 2014 10.47
TAIWAN-CRASH/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Tajpej − Letalska industrija preživlja črne dneve. Slab teden dni zatem, ko se je na vzhodu Ukrajine zrušilo malezijsko potniško letalo boeing 777 z 298 potniki in člani posadke, je včeraj popoldne v Makungu na tajvanskem otočju Penghu med poskusom pristanka strmoglavilo še potniško turbopropelersko letalo ATR 72-500 družbe TransAsia Airways, s katerim je potovalo 54 potnikov in štirje člani posadke.

V nesreči, ki se je zgodila med drugim poskusom pristanka, je po zadnjih informacijah umrlo 48 ljudi − med žrtvami je 46 državljanov Tajvana in dva študenta medicine iz Francije, ki sta bila na praksi −, deset jih je kljub poškodbam preživelo. Enega od lažje ranjenih potnikov so že odpustili iz bolnišnice in prepustili domači oskrbi, prav tako tudi pet ljudi, ki niso potovali z letalom, a so ob njegovem strmoglavljenju utrpeli poškodbe. V nesreči, ki se je zgodila tik ob letališki pristajalni stezi, je bilo poškodovanih tudi osem hiš.

Več kot sto reševalcev si še vedno prizadeva najti trupla in odstraniti razbitine nesrečnega letala. Prav tako še vedno poteka preiskava vzrokov nesreče, čeprav že domnevajo, da ji je najverjetneje botrovalo nevihtno vreme. Letalo je namreč strmoglavilo le nekaj ur za tem, ko je Tajvan prešel tajfun Matmo, ki je prinesel obilno deževje in silovit veter, zaradi česar so pristojne oblasti včeraj odpovedale okoli 200 poletov. Tajvanski vremenoslovci so na obilne padavine opozarjali še celo potem, ko je tajfun že dosegel Kitajsko, kjer je oslabil v tropsko nevihto.

Tudi let GE222, ki je bil na poti iz mesta Kaohsiung v Makung na otočju Penghu − to leži približno 150 kilometrov jugozahodno do tajvanskega glavnega mesta Tajpej −, je zaradi slabega vremena zamujal. Mnogi se sprašujejo, zakaj so mu tako kmalu po divjanju tajfuna dovolili na pot, a minister za promet zagotavlja, da je bilo varnostnim standardom zadoščeno. Tajvanske oblasti trdijo, da je vidljivost ob pristanku letala kljub močnemu dežju ustrezala standardom, pred tem pa sta na letališču v Makungu že uspešno pristali dve letali.

Tajvan je danes ovit v črnino − predsednik Ma Jin Jeou je pozval k minuti tišine v spomin na žrtve, njihovi sorodniki pa so na poti v Makung, da jih bodo identificirali. Letalska družba TransAsia Airways je po navedbah tiskovne agencije AFP obljubila, da bo družini vsakega umrlega potnika izplačala milijon tajvanskih dolarjev, kar je okrog 25.000 evrov. Vsak preživeli potnik pa bo dobil 200.000 tajvanskih dolarjev.