Po nesreči v Švici: trupla bodo prepeljali v Belgijo

V belgijskem mestu Lommel so nocoj pripravili spominsko slovesnost za žrtvami tragične prometne nesreče.

Objavljeno
15. marec 2012 07.35
Posodobljeno
15. marec 2012 08.00
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Zürich − Nocojšnje spominske slovesnosti za 28 žrtvami torkove prometne nesreče, ki se je zgodila na avtocesti v bližini švicarskega mesta Sierre, se je v mestu Lommel s približno 33.000 prebivalci udeležilo okoli 2500 ljudi. Ker lahko majhna cerkev, ki leži tik poleg šole, ki je na počitnice poslala dva učitelja in 22 učencev − nesrečo jih je preživelo le sedem −, sprejme le 350 ljudi, so pred njo postavili velik zaslon in številne stole.

Belgijske oblasti so za jutri sicer razglasile nacionalni dan žalovanja. Žrtev se bodo ob enajsti uri dopoldne po lokalnem času tako spomnili z minuto molka, spominske slovesnosti pa načrtujejo še ves konec tedna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih pristojnih oblasti bo v Bruslju še danes pristalo prvo letalo s trupli žrtev, še eno letalo pa se bo na pot odpravilo jutri. V domovino se je že danes odpravilo osem od 24 otrok, ki so nesrečo preživeli le z lažjimi poškodbami. 

V Švico pa so se že včeraj odpravili belgijski premier Elio Di Rupo in približno sto staršev in sorodnikov žrtev. Ti so danes najprej pomagali pri identifikaciji žrtev − do zdaj so jih identificirali 19 −, nato pa so si ogledali prizorišče tragične nesreče.

Predor je de Geronde je sicer še vedno zaprt za javnost, preiskovalci pa še naprej iščejo vzrok za nesrečo. Švicarske oblasti so že izključile možnost, da je voznik vozil prehitro, kot morebiten vzrok za tragedijo pa tako navajajo tehnične težave, voznikovo slabo počutje ali napako. Poleg tega so pristojni napovedali, da bodo najverjetneje preverili varnostne pogoje v švicarskih predorih.

Belgijski avtobus, na katerem je bilo 46 otrok, štirje učitelji in dva voznika, ki so se vračali s smučarskih počitnic, je v torek zvečer v predoru, kjer je hitrostna omejitev sto kilometrov na uro, nenadoma zapeljal na robnik, nato pa čelno trčil v betonsko steno. Sprednji del avtobusa je bil pri tem tako močno poškodovan, da je nekaj potnikov ostalo ujetih in so jih morali iz razbitin potegniti reševalci. V nesreči, ki jo je švicarska oblast že označila za najhujšo v zadnjih desetletjih, je umrlo 22 otrok in šest odraslih. Belgijsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je bila povprečna starost otrok na avtobusu 12 let, vozilo pa da je najela krščanska skupina. Ta je sicer najela tri avtobuse, dva od njih sta se včeraj srečno vrnila v Belgijo.