Po pokolu v Marikani: pravosodno ministrstvo zahteva pojasnilo

Tožilstvo v Južni Afriki je za smrt tistih, ki jih je ustrelila policija, obtožila stavkajoče rudarje.

Objavljeno
31. avgust 2012 17.33
Posodobljeno
31. avgust 2012 17.45
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Cape Town - Južnoafriško pravosodno ministrstvo zahteva pojasnilo, zakaj je tožilstvo 270 rudarjev iz rudnika platine Marikana obtožilo umora 34 svojih sodelavcev, ki so 16. avgusta med stavko pred rudnikom padli pod streli policije.

Državno tožilstvo je rudarje obtožilo umora svojih sodelovcev na podlagi zakonodaje še iz časov apartheida, po kateri so vsi, ki so sodelovali pri stavki ali protestu, krivi za smrt ubitih sodelavcev. Po pisanju BBC je včerajšnjo odločitev že ostro obsodilo nekaj ustavnih prvnikov.

Jeff Radebe je opozoril, da mora »po ustavi pravosodni minister odgovarjati za odločitve tožilstva«.Od tožilstva pa je Radebe že zahteval poročilo, na podlagi katerega je tožilstvo sprejelo takšno odločitev.

»Zgolj fasada«

Dopisnik BBC iz Cape Towna Ralph Mathekga opozarja, da je ministrova zahteva po pojasnilu »zgolj fasada, s katero želijo ustvariti vtis, da državno tožilstvo deluje neodvisno od vlade«.

Rudarji iz Marikane, rudnika, ki je kakih 100 kilometrov oddaljen od Johannesburga, so stavko z zahtevo po zvišanju plač in izboljšanju delovnih pogojev začeli 10. avgusta. Razmere so se zaostrile, ko je policija 16. avgusta streljala na stavkajoče, opremljene s palicami in mačetami. Kaj je pravzaprav privedlo do krvavega obračuna, ki so ga v skupini Pravica za stavkajoče v Marikani! na socialnem omrežju Facebook opisali kot novi Sharpeville, kjer je 21. marca 1960 policija med protesti proti apartheidu ubila 69 ljudi, še vedno ni jasno.