Po posredovanju južnoafriške vlade umaknili ultimat rudarjem

O četrtkovem krvavem nasilju v rudniku platine na severovzhodu države bo razpravljal južnoafriški parlament.

tor, 21.08.2012, 14:15

Cape Town - Podjetje Lonnim, ki upravlja južnoafriški rudnik platine Marikana, kjer je prejšnji četrtek prišlo do krvega policijskega nasilja, je umaknilo ultimat, ki ga je med vikendom postavilo tri tisoč stavkajočim delavcem, in sicer da se morajo vsi vrniti na delovno mesto, ker bodo v nasprotnem primeru odpuščeni. Po pisanju BBC je posredovala južanofriška vlada.

Collins Chabane, minister v Zumovi vladi, je dejal, da je treba umiriti strani in poskušati najti razumsko rešitev, ki bo odgovorila na vse težave.

O četrtkovem - še enem - izbruhu nasilja bo danes razpravljal tudi južnoafriški parlament, medtem ko je predsednik Jacob Zuma že odredil preiskavo dogodkov.

Rudarji iz Marikane, rudnika, ki je kakih 100 kilometrov oddaljen od Johannesburga, so stavko z zahtevo po zvišanju plač in izboljšanju delovnih pogojev začeli 10. avgusta. Razmere so se zaostrile prejšnji teden, ko je policija s pravimi naboji streljala na stavkajoče, opremljene s palicami in mačetami. Kaj je pravzaprav privedlo do krvavega obračuna, ki so ga v skupini Pravica za stavkajoče v Marikani! na socialnem omrežju Facebook opisali kot novi Sharpeville, ni povsem jasno. Bilanca je strašljiva: 34 mrtvih, 78 ranjenih in 250 priprtih.

Med glavne vzroke južnoafriški analitik Daniel Silke, kot je dejal v pogovoru za Delo, prišteva izredno slabe razmere v rudnikih, nizko plačilo, padanje cen platine in globalno krizo, vse to pa poglablja še spor med dvema južnoafriškima sindikatoma, in sicer med Nacionalnim sindikatom rudarjem (NUM), ki je s 300.000 člani najbolj vpliven sindikat v državi, in disidentskim Združenjem rudarjev in gradbenih delavcev (AMCU). Prvi - s podporo vladajoče stranke Afriški nacionalni kongres - hoče ohraniti moč in vpliv, drugi pa z izpostavljanjem vprašanj kot so delavske pravice in razmere v rudnikih postaja številčno vse močnejši - vanj se zatekajo tudi tisti, ki jih je NUM razočaral - in s tem ogroža položaj prvega.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se