Po posredovanju južnoafriške vlade umaknili ultimat rudarjem

O četrtkovem krvavem nasilju v rudniku platine na severovzhodu države bo razpravljal južnoafriški parlament.

Objavljeno
21. avgust 2012 16.03
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Cape Town - Podjetje Lonnim, ki upravlja južnoafriški rudnik platine Marikana, kjer je prejšnji četrtek prišlo do krvega policijskega nasilja, je umaknilo ultimat, ki ga je med vikendom postavilo tri tisoč stavkajočim delavcem, in sicer da se morajo vsi vrniti na delovno mesto, ker bodo v nasprotnem primeru odpuščeni. Po pisanju BBC je posredovala južanofriška vlada.

Collins Chabane, minister v Zumovi vladi, je dejal, da je treba umiriti strani in poskušati najti razumsko rešitev, ki bo odgovorila na vse težave.

O četrtkovem - še enem - izbruhu nasilja bo danes razpravljal tudi južnoafriški parlament, medtem ko je predsednik Jacob Zuma že odredil preiskavo dogodkov.

Rudarji iz Marikane, rudnika, ki je kakih 100 kilometrov oddaljen od Johannesburga, so stavko z zahtevo po zvišanju plač in izboljšanju delovnih pogojev začeli 10. avgusta. Razmere so se zaostrile prejšnji teden, ko je policija s pravimi naboji streljala na stavkajoče, opremljene s palicami in mačetami. Kaj je pravzaprav privedlo do krvavega obračuna, ki so ga v skupini Pravica za stavkajoče v Marikani! na socialnem omrežju Facebook opisali kot novi Sharpeville, ni povsem jasno. Bilanca je strašljiva: 34 mrtvih, 78 ranjenih in 250 priprtih.

Med glavne vzroke južnoafriški analitik Daniel Silke, kot je dejal v pogovoru za Delo, prišteva izredno slabe razmere v rudnikih, nizko plačilo, padanje cen platine in globalno krizo, vse to pa poglablja še spor med dvema južnoafriškima sindikatoma, in sicer med Nacionalnim sindikatom rudarjem (NUM), ki je s 300.000 člani najbolj vpliven sindikat v državi, in disidentskim Združenjem rudarjev in gradbenih delavcev (AMCU). Prvi - s podporo vladajoče stranke Afriški nacionalni kongres - hoče ohraniti moč in vpliv, drugi pa z izpostavljanjem vprašanj kot so delavske pravice in razmere v rudnikih postaja številčno vse močnejši - vanj se zatekajo tudi tisti, ki jih je NUM razočaral - in s tem ogroža položaj prvega.