Po potresu v Indoneziji še vedno več pogrešanih

Število žrtev potresa, ki je v torek stresel provinco Aceh, je naraslo na 30. Najmanj 12 ljudi še vedno pogrešajo.

Objavljeno
04. julij 2013 12.22
INDONESIA-QUAKE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Džakarta − Število žrtev potresa z magnitudo 6,1, ki je v torek stresel indonezijsko provinco Aceh, je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP naraslo na 30. Poleg tega je bilo v potresu poškodovanih 275 ljudi, uničenih ali poškodovanih pa več kot 4300 hiš.

Policija in vojska med ruševinami zgradb še vedno iščeta 12 ljudi, ki veljajo za pogrešane. Kot je povedal Sutopo Purwo Nugroho iz agencije, pristojne za odpravo posledic katastrof, se bodo današnje dejavnosti osredotočile predvsem na iskanje morebitnih dodatnih žrtev, pomoč poškodovanim in dostavo zalog tistim, ki jih potrebujejo. Pomoč je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sicer že začela dosegati opustošena vasi.

Prebivalci province Aceh, najbolj severnega dela indonezijskega otoka Sumatra, so sicer vajeni tresenja tal, saj so potresi tam razmeroma pogosti. Aprila lani je v potresu z magnitudo 8,6, ki je vzdolž celotnega Indijskega oceana sprožil preplah pred cunamiji, umrlo pet ljudi, sedem pa je bilo poškodovanih. Septembra 2009 je v silovitem potresu v bližini mesta Padang umrlo več kot tisoč ljudi. Še vedno pa je med prebivalci območja živ spomin na silovit potres z magnitudo 9,3, ki je 26. decembra 2004 sprožil rušilni cunami - ta je samo v omenjeni provinci zahteval 170.000 življenj.