Po požarih na Tasmaniji pogrešajo okoli sto ljudi

Zaenkrat smrtnih žrtev še niso našli, a bojazen, da so med pogrešanimi številni mrtvi, je vse večja.

Objavljeno
06. januar 2013 17.14
AUSTRALIA/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Canberra − Po požarih, ki so v zadnjih dneh opustošili velika območja na jugu avstralskega otoka Tasmanija, policija in vojska v uničenih mestih iščeta okoli sto pogrešanih, med njimi tako domačine kot turiste. Zaenkrat smrtnih žrtev še niso našli, a po pisanju francoske tiskovne agencije AFP je bojazen, da so med pogrešanimi številni mrtvi, vse večja.

Namestnik tasmanskega policijskega poveljnika Scott Tilyard je sicer poskušal pomiriti strahove. Po poročanju AFP je tako dejal, da ni nujno, da se je pogrešanim kaj zgodilo, da pa te možnosti ne morejo povsem izključiti. »Pripraviti se moramo na dejstvo, da bomo našli tudi kakšno žrtev,« je dodal.

Ognjeni zublji so po navedbah britanske tiskovne agencije Reuters pogoltnili okoli 30.000 hektarov gozdov na tasmanskem polotoku. Na tem območju ni elektrike, ravno tako ne delujejo telefonske povezave.

Razmere so sicer najhujše v mestu Dunalley, ki leži okoli 50 kilometrov jugozahodno od tasmanske prestolnice Hobart. V omenjenem mestu so ognjeni zublji namreč uničili okoli 70 domov, poleg njih pa tudi šolo in policijsko postajo. Tamkajšnji prebivalci so razmere sicer opisali kot katastrofalne − plameni so namreč ponekod segali tudi do devet metrov visoko.

Pristojne oblasti so danes z domov sicer evakuirale skoraj 3000 ljudi, številne od njih pa namestili v zasilna bivališča. Več kot tisoč ljudi so evakuirali tudi s čolni.

Gasilcem, katerim je bilo vreme danes nekoliko bolj naklonjeno, saj se je močan veter, ki je pihal zadnje dni, umiril, je zaenkrat uspelo zajezili požare, a skrbi s tem še ni konec. Vremenoslovci namreč v prihodnjih dneh napovedujejo novo povišanje temperatur, kar pomeni, da nevarnosti uničujočih požarov še ni konec.