Po tigrastih komarjih pribrenčali še njihovi japonski sorodniki

V hrvaškem Zagorju so odkrili novo vrsto komarja v tem delu Evrope − japonskega. Najraje ima stare avtomobilske gume.

Objavljeno
26. marec 2014 18.57
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Na brenčanje tigrastih in povsem navadnih komarjev okoli ušes smo se že navadili, zdaj pa so na Hrvaškem odkrili še eno vrsto brenčečih zgag, ki utegnejo pokvariti kak dopustniški dan. Gre za japonskega komarja (Aedes japonicus), ki, kot zatrjuje biologinja Ana Klobučar, niti ni tako nedolžen.

Presenečenje? »Niti ne,« pravi biologinja Ana Klobučar s hrvaškega zavoda za zdravstvo Dr. Andrije Štamparja, ki je odkrila novo vrsto komarjev na Hrvaškem. Njegove ličinke je opazila v cvetlični vazi na enem od pokopališč v hrvaškem Zagorju (mestece se imenuje Đurmanec) in v okolici slovensko-hrvaškega mejnega prehoda Macelj. Prepričana je, da je komar v te kraje bržkone prišel v kakšni stari avtomobilski gumi, kjer sicer najraje leže jajčeca. Do zdaj je veljalo, da ima Aedes japonicus, brenčeči japonec, kot se ga je že prijel vzdevek, najraje više ležeče predele, saj so jih največ odkrili prav na nadmorskih višinah okoli 1800 metrov, in sicer v Nemčiji. Komar poleg tega zelo hitro širi svoj življenjski prostor, saj se je, na primer, v Združenih državah Amerike v zadnjih 13 letih naselil že v 33 državah.

Zdaj je že na Hrvaškem. Kot je za tukajšnje medije povedala biologinja Ana Klobučar, je laboratorijsko že dokazano, da je japonski komar prenašalec različnih vzrokov encefalitisa, vendar, vsaj za zdaj, ni dokazov, da bi bil njihov prenašalec tudi v naravnem okolju.

Japonski komar se najraje zadržuje v starih avtomobilskih gumah, najbrž pa mu niso tuji niti stoječe vode, sodi z vodo za zalivanje vrtov, stare, zarjavele karoserije zavrženih jeklenih konjičkov, dvorišča vulkanizerskih delavnic … Biologinja Ana Klobučar zato opozarja, da morajo ljudje čim več sami narediti za to, da brenčeča zgaga ne bo imela možnosti za razmnoževanje. Ta komar je še pred štirimi, petimi leti veljal le za nadlogo, ki kvari spanec, zdaj pa je postal pomemben, nemalokrat celo nevaren prenašalec različnih bolezni.

Nevarni so tudi tigrasti komarji (Aedes albopictus), ki prenašajo virus čikungunja. Ta se pojavlja na območju jugozahodnega Indijskega oceana in v Indiji in človeka lahko za več tednov spravi v posteljo. S to tujerodno vrsto komarja iz jugovzhodne Azije je zadnja leta tudi pri nas največ težav – največ jih je na Obali, v Vipavski dolini in okolici Nove Gorice. Precej jih je tudi na Hrvaškem, njihovi piki so zelo boleči in povzročajo različne alergije, zlasti pa so neprijetni, ker so aktivni predvsem zjutraj in zvečer. Napada večinoma samica, ki pika v spodnje dele telesa (noge in stopala), saj živi le pet centimetrov od tal.