Po volitvah v Mehiki: poziv k protestom

Andres Manuel Lopez Obrador se z odločitvijo mehiškega sodišča ne namerava sprijazniti.

Objavljeno
31. avgust 2012 22.55
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Ciudad de Mexico - Vodja mehiške levičarske Stranke demokratske revolucije (PRD) Andres Manuel Lopez Obrador je danes pozval k množičnim protestom, potem ko je sodišče zavrglo njegovo pritožbo, s katero je zahteval razveljavitev izidov predsedniških volitev 1. julija. Na teh ga je porazil kandidat Institucionalne revolucionarne stranke (PRI) Enrique Peña Nieto.

Sodišče je po pisanju Slovenske tiskovne agencije v četrtek razsodilo, da Lopezu Obradorju ni uspelo dokazati, da je levosredinska PRI kupila več milijonov volilnih glasov in kršila pravila o financiranju volilne kampanje. Posledično je sodišče danes Peño Nieta uradno potrdilo za zmagovalca volitev, s čimer se PRI po 12 letih vrača na najvišji položaj v državi.

A protikandidat Peñe Nieta Lopez Obrador se z odločitvijo sodišča očitno ne namerava sprijazniti. Kot je dejal, je ne more sprejeti, saj volitve niso bile svobodne in pravične. Zato ne namerava priznati »nelegitimne administracije, ki je nastala na podlagi kupljenih glasov in grobih kršitev ustave«.

Nekdanji župan mehiške prestolnice je ob tem svoje podpornike pozval, naj se 9. septembra zberejo na osrednjem trgu v Ciudad de Mexico Zocalo. »Civilna nepokorščina je častna naloga, ko je uperjena proti tatovom, ki so ukradli upanje in srečo ljudstva,« je dejal Lopez Obrador.

Peña Nieto je sicer glede na uradne rezultate na volitvah dobil 38,2 odstotka glasov, Lopez Obrador pa 31,6 odstotka oz. 3,3 milijone glasov manj.

PRI, ki je Mehiki neprekinjeno vladala med letoma 1929 in 2000, je medtem danes pozvala, da se odločitev sodišča spoštuje. Stranka PRI je sicer v preteklosti vladala avtoritarno, a je Peña Nieto obljubil, da bo s temno zgodovino stranke prekinil.

Lopez Obrador se je za položaj mehiškega predsednika potegoval že leta 2006. Takrat je proti Felipeju Calderonu iz Narodne stranke akcije izgubil za slabih 0,06 odstotka glasov in rezultatov posledično prav tako ni priznal. Tudi pred šestimi leti je zato vodil množične proteste, a brez uspeha.