Pod vodo polovica Benetk, poplavljena tudi Zadar in Reka

Gladina vode je v Benetkah ponoči narasla na več kot 140 centimetro.

Objavljeno
01. november 2012 14.02
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Benetke/Reka - Več kot polovica Benetk je danes pod vodo, potem ko je to slovito mesto na vodi na severu Italije ponoči prizadelo rekordno visoko plimovanje. O kaosu zaradi poplav poročajo tudi s hrvaške obale. Morje je med drugim poplavilo zadrsko pristanišče in tržnico v središču Reke, močan dež in veter pa otežujeta promet v Gorskem kotarju.

Gladina vode je v Benetkah ponoči narasla na več kot 140 centimetrov in naj bi po navedbah oblasti nad kritičnimi 110 centimetri ostala vsaj še ves dan. Gre za najvišje plimovanje v skoraj dveh letih.

Poplave v Benetkah se začnejo, ko voda preseže omenjeno mejo 110 centimetrov. Ko gladina doseže 140 centimetrov, je pod vodo 58 odstotkov mesta. Danes je tako med drugim poplavljen Markov trg, kjer je gladina vode visoka okoli 60 centimetrov.

Najhuje je sicer prizadet kraj Chioggia na južnem robu Beneškega zaliva, kjer je voda narasla na kar 164 centimetrov, kar je tretja najvišja raven od leta 1966, poroča STA.

4. novembra 1966 so Benetke doživele najhujšo poplavo, ko je gladina vode v mestu dosegla 1,94 metra.

Na Hrvaškem so morali ponoči zaradi silovitega, občasno orkanskega juga s hitrostmi celo nad 120 kilometrov na uro prekiniti več trajektnih povezav na območju Splita - med drugim do otokov Brač in Vis ter med Mljetom in Pelješcem. Na Pelješcu je t. i. ciklon Ladislav povzročil veliko gmotno škodo. Visoki valovi so tudi zalili dele Splita.

Na Reki je voda prodrla do središča mesta in med drugim zalila glavno tržnico. Tudi v več krajih na območju Pulja je narasla gladina morja povzročala številne težave, morje je poplavljalo tudi na območju Zadra. Zaradi močnega deževja in vetra je otežen promet na območju Reke in v Gorskem kotarju.