Podpredsednik hrvaške vlade obsojen

Madžarsko sodišče je ugotovilo, da je Radimir Čačić kriv za prometno nesrečo, v kateri sta mrli dve osebi.

Objavljeno
29. junij 2012 17.28
Posodobljeno
29. junij 2012 17.35
HUNGARY-CROATIA-ACCIDENT-TRIAL
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb − Dve leti po nesreči blizu Kapošvara na Madžarskem, v kateri sta umrli dve osebi, glavni povzročitelj pa je bil zdajšnji prvi podpredsednik hrvaške vlade in minister za gospodarstvo Radimir Čačič, je madžarsko sodišče odločilo, da je Čačić kriv.

Mnenja o tem, ali je sodišče odločilo prav ali ne, so različna. Politika meni, da je odločitev sodišča treba spoštovati, medtem ko so naključni opazovalci dogajanja prepričani, da je zdaj vse v rokah prvega podpredsednika vlade, ki bi moral, ne glede na to, ali je sodba pravnomočna ali ne, vsaj ponuditi odstop. Vendar se to, vsaj za zdaj, najbrž še ne bo zgodilo.

Predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović že nekaj časa ponavlja, da »Čačiću popolnoma zaupa in da do pravnomočnosti sploh ne razmišlja o tem, ali bi od Čačića zahteval odstop. Obtoženi Čačić, ki bo moral poleg kazni plačati še skoraj dva milijona forintov sodnih stroškov, od tega mu bo pol milijona pokrila hrvaška država, za zdaj ne daje izjav, prav tako molčijo v »njegovi« stranki HNS (Hrvaška narodna stranka), ki je koalicijska stranka z Milanovićevim SDP.

Oglasila se je le podpredsednica stranke HNS Vesna Pusić, sicer tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve, ki je dejala, da »sodni postopek in odločitev sodišča ne bosta vplivala na odnose v stranki, še manj v koaliciji«. Morda bi utegnilo biti več znanega jutri, ko se bo na redni seji srečalo predsedstvo stranke HNS. Veliko političnih opazovalcev je prepričanih, da bi nekateri člani lahko postavili to vprašanje.

Navsezadnje je prav predsednik vlade Zoran Milanović postavil precej visoko lestvico meril v lastni vladi. Primer pred kratkim odstavljene ministrice za okolje Mirele Holy, ki je morala odstopiti zaradi elektronske pošte, v kateri je direktorja hrvaških železnic zaprosila za kadrovsko pomoč za ženo strankarskega kolega − o aferi Holygate se na Hrvaškem še razpravlja −, je še dovolj očiten.

Vsekakor je odločitev sodišča, ki seveda še ni pravnomočna, šele prvi korak do konca afere, ki so jo nekateri že imenovali Čačićgate. Vpleteni v prometno nesrečo so že napovedali pritožbe. Vendar je to le del zgodbe, za marsikoga pa bo pomembnejši t. i. politični del, ki se bo dogajal zunaj sodišča − na političnem parketu na Trgu sv. Marka, kjer domuje hrvaška vlada. Porušeno razmerje v koaliciji namreč lahko močno načne politične razmere na Hrvaškem.