Pogajanja o iranskem jedrskem programu v »pozitivnem vzdušju«

Teheran je že pred dnevi napovedal, da bo predlog ovrgel vse sume o naravi iranskega jedrskega programa.

Objavljeno
15. oktober 2013 11.24
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Ženeva − Na uradu Organizacije Združenih narodov v Ženevi so po večmesečnem premoru za pogajalsko mizo danes znova sedli predstavniki Irana in pogajalske šesterice, ki jo sestavljajo ZDA, Britanija, Francija, Kitajska, Rusija in Nemčija. Na dvodnevnih pogajanjih, ki potekajo za zaprtimi vrati, bodo poskušali doseči preboj v reševanju iranskega jedrskega spora.

Michael Mann, tiskovni predstavnik visoke zunanjepolitične predstavnice Evropske unije Catherine Ashton, pod vodstvom katere poteka srečanje, je po začetku pogovorov dejal, da je iranska delegacija predstavila svoj predlog rešitve jedrskega spora, ki se po navedbah iranskih medijev imenuje »Zapiraje nepotrebne krize, odpiranje novih obzorij«, piše agencija Reutres. Mann podrobnosti ni pojasnil, dejal je le, da bodo strokovnjaki šesterice iranski predlog hitro preučili. Dodal je še, da je predlog šesterice iz začetka leta (omilitev sankcij v zameno za zamejitev iranskega programa bogatenja urana in več transparentnosti) še vedno na mizi, da pa so pogajalci pripravljeni na nove konkretne in konstruktivne predloge Teherana.

Pozitivno vzdušje

Namestnik iranskega zunanjega ministra in član iranske pogajalske skupine Abas Arakači je pozneje dejal, da je vzdušje na pogajanjih pozitivno, prvi odzivi na predlog Teherana, ki je po njegovih besedah »realističen, uravnotežen in logičen«, pa so bili dobri.

Po srečanju je znova poudaril, da so pogovori potekali v pravi smeri. »Vzdušje na srečanju je bilo zelo dobro in konstruktivno. S predlogom, ki smo ga predstavili, bi lahko naredili preboj,« je povedal.

Arakači je sicer že v nedeljo dejal, da bo Teheran na pogovore prispel s novim predlogom, ki bo ovrgel vse sume mednarodni skupnosti o naravi iranskega jedrskega programa. Tudi on ni pojasnil podrobnosti, dodal je le, da mora Iran začeti graditi zaupanje z Zahodom.

Predstavitev iranskega predloga je po besedah anonimnega diplomata iz ene od šesterice pogajalskih držav trajala približno eno uro, dejstvo, da je potekala v angleščini pa so znova vzeli kot pozitiven znak.

Zalog obogatenega urana ne dajo

Čeprav podrobnosti predloga niso znane, pa je Arakači za iransko tiskovno agencijo IRNA znova zatrdil, da hitra inšpekcija iranskih jedrskih objektov ni bila dana na pogajalsko mizo. »Nismo je pripravljeni ponuditi,« je zatrdil Arakači. To sicer ni prva rdeča črta, ki jo je še pred pogajanji potegnil Iran. Ta konec tedna je namreč znova zatrdil, da ne bodo privolili v kakršne koli zahteve po prenehanju bogatenja urana ali se odpovedali svojim zalogam že prečiščenega materiala.

Pred novim krogom pogajanj je vladal previdni optimizem, predvsem zaradi upanju, ki ga je spodbudil zmernejši pristop novega iranskega predsednika Hasana Rohanija, ki obljublja transparentnost in sodelovanje z mednarodno skupnostjo, a sta na predvečer srečanja obe strani poskušali zmanjšati pričakovanja o kakšnem večjem preboju.