Obama razkril varnostni načrt za Vzhodno Evropo

Pogajanja o preskrbi s plinom so se premaknila z mrtve točke. O miru na Vzhodu ni ne duha ne sluha.

Objavljeno
03. junij 2014 10.43
Posodobljeno
03. junij 2014 10.43
TOPSHOTS-UKRAINE-RUSSIA-POLITICS-CRISIS-EAST-TOLL
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kijev - Bruseljska pogajanja o ceni in dobavi ruskega zemeljskega plina, katerih se udeležujejo ukrajinski minister za energetiko Jurij Prodan, njegov ruski kolega Aleksander Novak in evropski komisar za energijo Günther Oettinger, so včeraj obrodila sadove. Nič bliže rešitvi pa ni vzhod države, kjer se od predsedniških volitev nasilje le še stopnjuje, ukrajinski notranji minister je danes prebivalce vzhodnih regij pozval, naj ne zapuščajo domov.

Iz evropske komisije so včeraj sporočili, da so pogovori v Bruslju, na katere je Rusija privolila po plačilu prvega dela dolga za zemeljski plin, prinesli morebitni načrt za odplačevanje ukrajinskih neplačanih položnic in zagotavljanje predčasnega plačevanja plina vzhodni sosedi v prihodnosti. Oettinger je dejal, da se o končni ceni plina niso pogajali, je pa še dodal, da bo nižja od 485 dolarjev, ki jih Ukrajini po novem želi računati Rusija, in višja od 268 dolarjev, ki jih kot pošteno tržno ceno vidi Kijev.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je danes pred parlamentom izrazil upanje, da bodo dogovor z Gazpromom dosegli še ta teden. Dodal je, da Kijev ne bo nikoli privolil v novo ceno, ki jo zahteva Rusija. »To ni tržna cena, ampak politična cena. Tako visoke niso nikjer drugje v Evropi.«

Nasilje se nadaljuje

Medtem ko se v Bruslju nadaljujejo pogajanja o zemeljskem plinu, o strateških posledicah ukrajinske krize pa razpravljajo tudi obrambni ministri Nata, se na vzhodu nadaljuje krvavo nasilje. Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je danes prebivalce celotne regije Doneck in mesta Lugansk pozval, naj ne zapuščajo svojih domov in nosijo glave naprodaj. Dodal je še, da so davi v vasi nedaleč od mesta Slavjansk izbruhnili srditi spopadi.

Zahod je upanje v umiritev razmer polagal v predsedniške volitve, a nič ne kaže, da se bosta kljub začetnim pozitivnim napovedim Petro Porošenko in Vladimir Putin kmalu srečala. Ruski predsednik je namreč včeraj sporočil, da ne načrtujejo srečanja z Porošenkom.

Milijardo dolarjev težak varnostni načrt

Ameriški predsednik Barack Obama, ki je evropsko turnejo začel z današnjim obiskom Poljske, je Putina danes pozval, naj se v kratkem vendar sreča z novoizvoljenim ukrajinskim kolegom. Dodal je še, da se bo s Porošenkom sam srečal jutri, ko se bosta dogovorila, kakšen pristop ZDA do Rusije bo kar najbolj v pomoč Kijevu.

Obama je sicer danes razkril milijardo dolarjev težak ameriški varnostni načrt za Vzhodno Evropo. Povedal je, da načrt, ki ga mora sicer potrditi še ameriški kongres, predvideva tudi sodelovanje z nečlanicami Nata, kot sta Ukrajina in Gruzija, pri krepitvi njihovih obrambni zmožnosti. STA navaja, da naj bi ZDA v okviru načrta  financirale večje število vojaških vaj in usposabljanj, pa tudi večjo prisotnost ameriških zračnih in kopenskih sil iz ZDA v Evropi ter mornariških sil v Črnem in Baltskem morju.

Okrepili naj bi tudi svetovanje vzhodnoevropskim državam pri izboljševanju opreme in infrastrukture, ki bi jo Nato lahko uporabil za hitro nameščanje sil, če bi bilo to potrebno.