Pogajanja z Iranom »v ciljni ravnini«

Pogajalci opozarjajo, da morajo doseči še vrsto kompromisov, a dodajajo, da je dogovor blizu.

Objavljeno
23. november 2013 14.40
Switzerland Iran Nuclear Talks
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ženeva − V Ženevi se nadaljujejo pogajanja med peterico stalnih članic varnostnega sveta Združenih narodov − ZDA, Rusijo, Kitajsko, Britanijo, Francijo − in Nemčijo ter Teheranom o iranskem jedrskem programu. Pogajalci opozarjajo, da morajo doseči še vrsto kompromisov, a dodajajo, da je dogovor blizu.

Visoki zunanjepolitični predstavnici Evropske unije Catherine Ashton, ki predseduje pogovorom, in glavnemu iranskemu pogajalcu Abasu Arkačiju so se v Ženevi pridružili vodilni diplomati pogajalske šesterice in Irana. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je prispel že v petek, danes zjutraj pa se je »v luči doseženega napredka« v Ženevo vrnil ameriški zunanji minister John Kerry. Pozneje so se jima pridružili tudi kitajski zunanji minister Wang Yi ter njegovi britanski, nemški in francoski kolegi William Hague, Guido Westerwelle in Laurent Fabius. Iran predstavlja zunanji minister Džavad Zarif.

Kitajski zunanji minister je po navedbah agencije AFP ocenil, da pogovori prehajajo v sklepno fazo, Lavrov pa je dejal, da se je prvič po dolgih letih pojavila resnična priložnost. »Smo v ciljni ravnini, a predhodna pogajanja so nas naučila preudarnosti,« je dejal francoski zunanji minister Laurent Fabius, njegov nemški kolega Guido Westerwelle pa je opozoril, da je pred pogajalci še veliko dela.

Tudi iranska stran, čeprav bolj previdno − glavni pogajalec Abas Arkači je opozoril, da se strani še vedno razhajata v nekaj točkah −, je sporočila, da se bližajo sporazumu. Iranski zunanji minister Džavad Zarif je pozneje poudaril, da se Teheran ne bo uklonil »pretiranim zahtevam«, in dodal, da se niso pripravljeni zavezati nobenemu dogovoru, ki bi škodoval interesom in pravicam Irana.