Pogovore o miru v Južnem Sudanu preložili

Pogovori v etiopski Adis Abebi se bodo začeli šele, ko bosta strani dosegli dogovor glede same agende pogovorov.

Objavljeno
04. januar 2014 12.34
SSUDAN-UNREST
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Adis Abeba - Neposredni pogovori med sprtima strani konflikta v Južnem Sudanu so preloženi, sta danes sporočili delegaciji južnosudanske vlade in upornikov. Pogovori v etiopski Adis Abebi se bodo začeli šele, ko bosta strani dosegli dogovor glede same agende pogovorov.

Kot je potrdil južnosudanski minister za informiranje Michael Makuei, sta se v petek srečala vodji delegacij, vendar je bilo njuno srečanje zelo kratko, vsebinski pogovori pa se še niso začeli.

»Srečala sta se,« je skopo dejal Makuei. Ob tem je dodal, da strani zdaj čakata na nov predlog pogajalcev, ki sodelujejo pri pogajanjih. Gre za člane regionalne organizacije šestih vzhodnoafriških držav IGAD, ki je ponudila polno pomoč pri pogajanjih.

»Vodji delegacij se morata strinjati glede agende, mogoče bo to jutri ali pojutrišnjem,« je glavni kamen spotike opisal tiskovni predstavnik upornikov Yohanis Musa Pouk.

Potem ko so predstavniki obeh strani preživeli petek na pogovorih s posebnimi odposlanci iz držav iz regije, je etiopski zunanji minister Tedros Adhanom optimistično napovedal, da se bodo neposredna pogajanja sicer začela že danes, a kot kaže, se to ne bo zgodilo.

Kot je danes sporočil tiskovni predstavnik južnosudanskega zunanjega ministrstva Dina Mufti, se bodo namreč danes nadaljevali ločeni pogovori sprtih strani s pogajalci, kdaj se bosta delegaciji sešli na neposrednih pogovorih, pa še ni znano.

»Oblikovana mora biti agenda, potem pa bodo sledila neposredna pogajanja,« je dejal Mufti in dodal, da se bodo neposredna pogajanja začela takoj, ko bo to mogoče.

»Ne morem napovedati, to je odvisno od pogajanj,« je odgovoril na vprašanje, kdaj bi se pogajanja lahko začela.

O pogovorih sta se strani dogovorili ob posredovanju Etiopije, ki deluje v imenu regionalne organizacije šestih vzhodnoafriških držav IGAD.

Nasilje je v Južnem Sudanu izbruhnilo 15. decembra, ko je predsednik Salva Kiir svojega nekdanjega namestnika Rieka Macharja obtožil poskusa izvedbe udara. Machar je to zanikal in Kiira obtožil, da poskuša počistiti s svojimi političnimi nasprotniki.

Spopadi so se razširili po vsej državi. Po navedbah ZN naj bi umrlo več tisoč ljudi, skoraj 200.000 civilistov pa je bilo primorano zapustiti domove. Številni so si poiskali zatočišče pri mirovnih silah ZN.