IAEA in Iran tudi tokrat brez dogovora

Iran in strokovnjaki Mednarodne agencije za jedrsko energijo bodo pogovore nadaljevali 12. februarja.

Objavljeno
18. januar 2013 07.12
Posodobljeno
18. januar 2013 07.21
reu/IRAN-NUCLEAR/FUEL
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Teheran, Dunaj − Dvodnevni pogovori med Mednarodno agencijo za jedrsko agencija (IAEA) in Iranom so se končali brez dogovora o metodologiji nadzora domnevnega iranskega jedrskega orožja, je danes po pisanju Slovenske tiskovne agencije sporočil vodja inšpektorjev Herman Nackaerts. »Razlike ostajajo,« je po vrnitvi iz Teherana dejal Nackaerts.

Iran in strokovnjaki IAEA, bodo pogovore predvidoma nadaljevali 12. februarja, je po pisanju STA sporočila iranska državna televizija.

Pogajanja, s katerimi naj bi inšpektorji IAEA dobili dostop do iranskih jedrskih objektov, strokovnjakov in dokumentov, sicer potekajo že leto dni. V tem času IAEA ni uspelo, da bi obiskala ključen iranski vojaški objekt v Parčinu, kjer naj bi potekali preizkusi komponent domnevnega iranskega jedrskega orožja.

Tako IAEA kot tudi varnostni svet Združenih narodov Iran obtožujeta, da skuša razviti jedrsko orožje, Teheran pa obtožbe vztrajno zavrača in trdi, da je jedrski program izključno miroljubne narave, zaključuje STA.