Pogrešano letalo: V morju opazili oljna madeža

Vietnamski letali sta madeža opazili v bližini kraja, kjer je potniško letalo s skoraj 240 ljudmi na krovu izginilo z radarja.

Objavljeno
08. marec 2014 08.15
Posodobljeno
08. marec 2014 08.18
MALAYSIA-AIRLINES/MISSING
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kuala Lampur − Malezijska letalska družba Malaysia Airlines je sporočila, da so nekje nad jugovzhodno Azijo zgodaj davi izgubili stik s potniškim letalom boeing 777-200, ki je bilo na poti iz Kuala Lumpurja v Peking. Na krovu letala je 227 potnikov in 12 članov posadke iz 14 držav.

Pristojne službe so stik z letom MH370 izgubile približno dve uri po vzletu. Letalo pred tem ni oddalo klica v sili, sporočila o slabih vremenskih pogojih ali kakršnih koli drugih težavah.

Vietnamske oblasti so sporočile, da so stik z letalom izgubili v bližini njihovega zračnega prostora, zdaj pa so vietnamska letala v bližini kraja, kjer je letalo izginilo z radarjev, opazila oljna madeža. »Letali sta opazili oljna madeža - raztezata se na 15 do 20 kilometrih, tečeta vzporedno in sta med seboj oddaljena približno 500 metrov,« so sporočili iz vietnamske vojske. Na območje so že napotili svoje ladje.

Poleg Vietnama so na pomoč priskočile tudi druge države: malezijske oblasti so poslale letalo, dva helikopterja in štiri ladje; na pomoč bodo priskočili tudi Filipini, ki na območje pošiljajo ladje in letalo. Pri iskanju sodelujeta tudi Kitajska in Singapur.

Kaj se je zgodilo z letalom?

Vietnamski mediji so sicer že poročali, da je letalo strmoglavilo, a družba Malaysia Airlines te informacije ni potrdila, ampak je sporočila, da je letalo morda pristalo v okrožju Nanming na jugu Kitajske.

Tudi malezijski premier Nadžib Razak je po poročanju Reutersa pozneje sporočil, da še vedno niso našli pogrešanega letala, ki je zgodaj davi izginilo z radarjev, zato bodo območje iskanja razširili. Premier ni hotel ugibati o usodi letala − dejal je le, da obstaja več teorij in da oblasti raziskujejo vse možnosti, vendar pa je še prezgodaj, da bi brez trdnih dejstev in dokazov lahko pojasnili, kaj se je zgodilo.

Letalska družba Malaysia Airlines je sicer znana po svoji zanesljivosti in varnosti. Najhujša nesreča omenjene družbe se je po pisanju agencije AFP zgodila leta 1977, ko je v ugrabitvi letala in posledičnem strmoglavljenju umrlo 93 potnikov in sedem članov posadke. Kot varno slovi tudi letalo tipa boeing 777, saj so pri ameriškem podjetju zaenkrat zabeležili le nekaj manjših, pa čeprav tudi smrtonosnih nesreč − julija lani so tako v nesreči letala južnokorejske družbe Asiana Airlines, ki je med pristajanjem na letališču v San Franciscu zdrsnilo s steze, umrli trije ljudje.