»Pokol v Marikani« na dnevnem redu sestanka Zumove stranke

Iz britanskega podjetja Lonmin, ki upravlja rudnik platine v Marikani, so sporočili, da delavce ustrahujejo.

Objavljeno
27. avgust 2012 10.46
Posodobljeno
27. avgust 2012 12.05
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Cape Town - Člani južnoafriške vladajoče stranke Afriški nacionalni kongres (ANC) bodo danes razpravljali o krvavih nemirih, ki so v rudniku Marikana na severovzhodu države izbruhnili med stavko rudarjev za višjo plačo in boljše delovne pogoje. ANC je bil deležen številnih kritik, potem ko je pod policijskimi kroglami padlo 34 rudarjev.

Delavce menda ustrahujejo

Medtem naj bi uprava britanskega podjetja Lonmin, ki je upravitelj rudnika platine v Marikani, delavcem postavila nov ultimat, potem ko je morala prvega zaradi pristiska južnoafriške vlade umakniti. Od rudarjev so menda znova zahtevali, naj se vrnejo na delovna mesta, ker jih bodo v nasprotnem primeru odpustili. V tretjem največjem proizvajalcu platine na svetu tako pričakujejo, da se bo danes večina od 28.000 zaposlenih vrnila na delovna mesta. Doslej je to storilo okoli 13 odstotkov zaposlenih.

»Zaposleni čakajo, da se bodo razmere normalizirale. Skupine ljudi hodijo naokrog in ustrahujejo tiste, ki so se danes nameravali vrniti na delo,« je po pisanju BBC izjavila tiskovna predstavnica Lonmina Sue Vey.

Po pisanju britanskega medija je odstotek tistih, ki so se danes vrnili na delo, nižji v primerjavi s tistim iz prejšnjega tedna, ko se jih je na delo javilo 30 odstotkov, med vikendom pa celo 57 odstotkov.

»Ker stavka ni bila uspešna, sem se odločil, da se vrnem na delovno mesto. Nekateri sicer napovedujejo nadaljevanje sravke,« pa je po pisanju tiskovne agencije AFP povedal rudar iz Marikane Johannes Ndebele.

»Pokol v Marikani«

Rudarji iz Marikane, rudnika, ki je kakih 100 kilometrov oddaljen od Johannesburga, so stavko z zahtevo po zvišanju plač in izboljšanju delovnih pogojev začeli 10. avgusta. Razmere so se zaostrile pred dobrim tednom dni, ko je policija streljala na stavkajoče, opremljene s palicami in mačetami. Kaj je pravzaprav privedlo do krvavega obračuna, ki so ga v skupini Pravica za stavkajoče v Marikani! na socialnem omrežju Facebook opisali kot novi Sharpeville, kjer je 21. marca 1960 policija med protesti proti apartheidu ubila 69 ljudi, še vedno ni povsem jasno.

Med glavne vzroke južnoafriški analitik Daniel Silke, kot je pred dnevi dejal v pogovoru za Delo, prišteva izredno slabe razmere v rudnikih, nizko plačilo, padanje cen platine in globalno krizo, vse to pa poglablja še spor med dvema južnoafriškima sindikatoma, in sicer med Nacionalnim sindikatom rudarjem (NUM), ki je s 300.000 člani najbolj vpliven sindikat v državi, in disidentskim Združenjem rudarjev in gradbenih delavcev (AMCU). Prvi - s podporo vladajoče stranke Afriški nacionalni kongres - hoče ohraniti moč in vpliv, drugi pa z izpostavljanjem vprašanj kot so delavske pravice in razmere v rudnikih postaja številčno vse močnejši - vanj se zatekajo tudi tisti, ki jih je NUM razočaral - in s tem ogroža položaj prvega.