Policija prijela najbolj iskanega avstralskega ubežnika

Malcom Naden je obtožen umora svoje prijateljice, spolnega napada na 15-letnico in vpletenosti v izginotje svoje sestrične.

Objavljeno
22. marec 2012 17.40
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Canberra − V Avstraliji so prijeli tamkajšnjega najbolj iskanega zločinca, 38-letnega Malcoma Nadena, ki je bil na begu kar sedem let. Naden je obtožen umora svoje prijateljice, spolnega napada na 15-letno dekle in vpletenosti v izginotje svoje sestrične, piše Slovenska tiskovna agencija.

Avstralska policija je za lov na Nadena porabila več milijonov avstralskih dolarjev, nazadnje pa so ga s pomočjo policijskih psov, helikopterjev in posebnih policijskih enot prijeli sredi gozda 260 kilometrov severno od Sydneyja.
Naden je med drugim menda kriv tudi za strelski napad na policista, ki mu je bil na sledi decembra lani. Takrat mu je drugič zapored uspelo ubežati skorajšnjemu prijetju.

Naden je bil na begu od junija 2005, ko je pobegnil z doma svojih starih staršev. Izginil je le nekaj dni preden so v njegovi spalnici našli zadavljeno 24-letno Kristy Scholes, že pred tem pa je bil osumljen spolnega napada na 15-letno dekle in vpletenosti v izginotje svoje 24-letne sestrične.

Aretirali so ga malo po polnoči na neki zasebni posesti v bližini Gloucesterja v notranjosti zvezne države Novi Južni Wales v Avstraliji. »Z velikim zadovoljstvom vam lahko danes potrdim, da je najbolj iskani zločinec v Avstraliji končno za zapahi,« je novinarjem pouneje povedal policijski komisar Novega Južnega Walesa Andrew Scipione.

Naden je pred begom delal v klavnici, znanci pa so ga opisali kot izjemno nadarjenega za preživetje v naravi z veliko znanja o divjini, v kateri se je pozneje tudi skrival. Preden je izginil, je večinoma živel zaprt v svoji hiši, čas pa si je krajšal z branjem Biblije in priročnikov za preživetje v divjini, dodaja STA.