Policija v São Paulu nad protestnike s solzivcem

Iz dneva v dan je bolj verjetno, da bo stavka povzročila zmedo pred četrtkovo otvoritveno tekmo nogometnega prvenstva.

Objavljeno
09. junij 2014 22.01
BRAZIL-WORLDCUP/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
São Paulo − Le tri dni pred začetkom športnega spektakla − svetovnega nogometnega prvenstva − je v največjem brazilskem mestu, São Paulu, ki bo v četrtek gostilo otvoritveno tekmo mundiala med Brazilijo in Hrvaško, znova zavrelo. Že več dni stavkajočim uslužbencem podzemnih železnic, ki zahtevajo povišanje plač, so se namreč pridružili protestniki, ki nasprotujejo prvenstvu, in se spopadli s policijo.

Po poročanju tiskovne agencije AFP se je na protestu v São Paulu danes zbralo približno 150 ljudi, ki so zažigali kupe smeti in s tem zablokirala osrednjo avenijo v mestu. Policisti so proti protestnikom uporabili solzivec, kljub posredovanju pa so se protestniki pozneje znova zbrali − njihovo število je naraslo na okoli tisoč − in vzklikali: »Svetovnega prvenstva ne bo, stavka bo!«

Protestniki proti prvenstvu so tako z lastno udeležbo na demonstracijah podprli že petdnevno stavko uslužbencev podzemnih železnic, ki je v mestu z 20 milijoni prebivalcev, kjer metro vsak dan uporablja približno 4,5 milijona ljudi, povzročila pravi kaos. Poleg tega je iz dneva v dan bolj verjetno, da bo stavka povzročila zmedo pred četrtkovo otvoritveno tekmo med Brazilijo in Hrvaško, ki jo bo po pričakovanjih prek televizijskih zaslonov spremljala okoli milijarda ljudi, na stadionu pa si jo bo med drugim ogledalo 12 voditeljev držav in celo generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun. Prav podzemna železnica namreč velja za glavno prometno povezavo med mestom in 20 kilometrov oddaljenim stadionom Arena Corinthians, ki bo v četrtek gostil otvoritveno tekmo prvenstva.

Policija je danes zaradi vandalizma in motenja dela tistih zaposlenih, ki se niso odločili za stavko − okoli polovica postaj podzemne železnice v São Paulu namreč kljub stavki obratuje −, aretirala 13 protestnikov. Mestne prometne oblasti pa so iz po njihovih besedah upravičenih razlogov, med drugim zaradi vandalizma, motenja potnikov in nagovarjanja, naj si vožnjo z metrojem privoščijo brez plačila, odpustile 60 delavcev. Predsednik sindikata uslužbencev podzemnih železnic Altino Melo dos Prazeres je potezo oblasti nemudoma označil za nesprejemljivo.

Delavci podzemne železnice v São Paulu sicer stavkajo že od četrtka. Sprva so zahtevali povišanje plač za 16,5 odstotka, a so svojo zahtevo pozneje zmanjšal na 12,2 odstotka. Brazilska vlada jim je po drugi strani pripravljena ponuditi le 8,7-odstotno zvišanje plač, z utemeljitvijo, da se cene vozovnic za javni promet niso zvišale že dve leti, kar je tudi posledica lanskoletnih protestov med medcelinskim pokalom, ki so izbruhnili prav zaradi visokih cen javnega prevoza. Poleg tega je delovno sodišče v nedeljo odločilo, da je stavka uslužbencev podzemnih železnic nelegalna ter sindikatom naložilo slabih 129.000 evrov kazni in 163.000 evrov globe za vsak dan, ko se stavka nadaljuje. Sindikati pri stavki klub temu vztrajajo.