Politična kuhinja na Češkem: Volitve razklale socialdemokrate

V zmagoviti stranki je prišlo do notranjega »puča«, h kateremu je prispeval tudi predsednik Miloš Zeman.

Objavljeno
10. november 2013 19.30
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Praga − Dobra dva tedna po čeških parlamentarnih volitvah se uresničujejo pesimistične napovedi: v zmagoviti socialdemokratski stranki je prišlo do notranjega »puča«, h kateremu je prispeval tudi predsednik Miloš Zeman.

Uresničile so se napovedi, da bo vplivni podpredsednik socialdemokratov Michal Hašek skočil v hrbet predsedniku Bohuslavu Sobotki. Hašek, znani nasprotnik Sobotke v vrstah socialdemokratov, je pričakovano izkoristil slab rezultat stranke na volitvah in takoj po objavi izidov pozval Sobotko k odstopu.

Socialdemokrati so namreč na volitvah dobili le 20,5 odstotka glasov in s tem močno zaostali tako za predvolilnimi napovedmi, ki so jim kazale 25–odstotno podporo, kot tudi za lastnimi ambicijami po 30-odstotnem deležu glasov. Opozicija v strankinih vrstah krivdo za to pripisuje Sobotki, ki mu očitajo medlost in pomanjkanje karizme.

Vendar se je Sobotka zaenkrat ubranil napada. Še več, po razkritju, da so se »pučisti«, kot jih je sam poimenoval, s Haškom na čelu na dan volitev tajno sestali s predsednikom države Milošem Zemanom, in po tem, ko so ga podprle regionalne organizacije stranke, so se morali iz vodstva stranke umakniti Hašek in njegovi somišljeniki. Slednji je sprva zanikal, da se je sestanek z Zemanom sploh zgodil, a je moral na koncu vendarle priznati resnico in se opravičiti za laganje. Na sestanku so domnevno govorili o tem, kako spraviti Sobotko z vrha socialdemokratske stranke.

Spor med Zemanom in Sobotko se vleče že zelo dolgo, zamera je nastala leta 2003, ko Sobotka skupaj z nekaterimi drugimi poslanci socialdemokratov ni podprl Zemana pri glasovanju za predsednika države. Takrat je ta položaj po dolgih zapletih zasedel Vaclav Klaus, Zeman pa je užaljen zapustil socialdemokratsko stranko in se za dolgih deset let umaknil iz političnega življenja. Zdaj je po mnenju komentatorjev prišel čas, da poravna stare račune. Sobotko so medtem podprli tudi protestniki na ulicah Prage, ki so nosili transparente z napisi »glasovali smo za Sobotko« in »ne Hašku«.

Zametki koalicije

Bohuslav Sobotka je v današnjem govoru članom stranke opozoril pred razkolom v stranki in pozval k umiritvi razmer, da bodo lahko stekla koalicijska pogajanja. Notranje razprtije so po njegovem vrgle slabo luč na socialdemokrate. Že jutri naj bi se sicer začeli pogovori o sestavi vlade z drugouvrščeno stranko ANO milijarderja Andreja Babiša in krščanskimi demokrati. Sobotka napoveduje, da bo vlada sestavljena do konca leta, a vprašanje je, če se bo dotlej sam obdržal na vrhu svoje stranke.