Poljska: Premier pozval parlament h glasovanju o zaupnici

Zaradi škandala s prisluškovalno afero je premier Donald Tusk pozval k glasovanju o zaupnici njegovi vladi.

Objavljeno
25. junij 2014 19.55
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA
Varšava - Poljski premier Donald Tusk je danes zaradi škandala s prisluškovalno afero parlament pozval k čimprejšnjemu glasovanju o zaupnici njegovi vladi, poročajo tiskovne agencije. Po nekaterih navedbah naj bi parlament o tem glasoval še nocoj, navaja Slovenska tiskovna agencija.

Tusk je danes pred poljskim parlamentom dejal, da želi zaradi vrha EU, ki se začne v četrtek, vedeti, ali ima njegova vlada še mandat za nadaljevanje dela. Zato obstaja verjetnost, da bo parlament o tem glasoval še danes.

Tuskova vlada ima z 235 sedeži v 460-članskem parlamentu večino, zato bo glasovanje o zaupnici predvidoma preživela.

Prisluškovalna afera, ki je izbruhnila pred dobrim tednom dni, je vse večji trn v peti poljske vlade. Novi na skrivaj nastali posnetki namreč namigujejo na to, da je njegova vladajoča Državljanska platforma (PO) leta 2005 po umiku predsedniške kandidature Zbigniewa Relige plačala stroške njegove kampanje.

V zameno za poplačilo stroškov pa naj bi Religa v volilnem boju podprl Tuska. Ta dogovor naj bi bil razviden iz posnetega pogovora med nekdanjim prometnim ministrom Slawomirom Nowakom, podpredsednikom plinskega koncerna PGNiG Andrzejem Parafianowiczem in nekdanjim poveljnikom posebne enote Grom Dariuszom Zawadko, ki ga je objavil poljski tednik Wprost.

»Leta 2005 smo pokrili njegove stroške, da bi se umaknil,« naj bi na posnetku razložil Nowak, ki je bil leta 2005 vodja Tuskovega volilnega štaba. Religa je v zameno svoje privržence pozval k podpori Tuska. Nekdanji šef volilnega štaba Relige Aleksander Pociej je te očitke že zanikal.

Po ocenah poznavalcev tovrstno kupovanje glasov pravno ni sporno, je pa etično vprašljivo. Tudi poljska volilna komisija je razložila, da PO ni kršila zakona. Tusk je sicer leta 2005 veljal za favorita za predsednika, a je kljub temu na koncu izgubil proti kandidatu stranke Zakon in pravičnost (PiS) Lechu Kaczynskemu.

Najnovejša javnomnenjska raziskava televizije TVP kaže, da 51 odstotkov vprašanih predčasne volitve vidi kot najboljšo rešitev za trenutno krizo zaupanja. 36 odstotkov jih ne podpira razpisa predčasnih volitev. Po podatkih raziskave bi se v primeru volitev PO morala posloviti od oblasti, saj bi 31 odstotkov volivcev glasovalo za PiS, za PO pa bi jih glasovalo 24 odstotkov.