Poljska vlada naposled napovedala reforme

Donald Tusk se namerava lotiti strukturnih reform, potem ko se je najtežjim odločitvam izogibal.

Objavljeno
21. november 2011 16.24
Posodobljeno
22. november 2011 07.30
S. V. zunanja politika
S. V. zunanja politika
Poljski premier Donald Tusk se namerava v drugem mandatu lotiti strukturnih reform, potem ko se je v času svoje prve vlade najtežjim odločitvam izogibal. Konec tedna, ko je parlament izglasoval zaupnico novi vladi, je predstavil program in načrtovane varčevalne ukrepe. V primerjavi s prvo Tuskovo vlado v obdobju 2007–2011, ki kljub dobremu vtisu ni naredila tako rekoč nič, je novi stari premier predstavil obsežen seznam varčevalnih ukrepov, reform in drugih sprememb. Napovedal je reformo pokojninskega sistema z dvigom upokojitvene starosti s 60 let za ženske in 65 let za moške na 67 let, postopno spreminjanje pokojnin za kmete in krčenje pokojninskih privilegijev za številne druge poklice, med drugim tudi za duhovnike. »Vlada mora osredotočiti prizadevanja na varnost in blaginjo vsakega posameznega Poljaka,«, je poudaril Donald Tusk v govoru, ki je nakazal odmik od izogibanja strukturnim reformam v prvem mandatu.

Poljska je največje vzhodnoevropsko gospodarstvo in čeprav je krizo doslej uspešno prebrodila in se izognila recesiji, ki je prizadela evrsko območje, so pred njo hude preizkušnje. Guverner poljske centralne banke Marek Belka je pozdravil varčevalne ukrepe kot »dober začetek potrebnih sprememb«. Največja in najbolj aktualna ekonomska težava Poljske je primanjkljaj, letos bo znašal približno 5,6 odstotka bruto domačega proizvoda, kar je precej manj kot leto poprej, vendar še vedno nad triodstotno mejo Evropske unije. Medtem ko uradna Varšava živčno opazuje krizo v evrskem območju, in to je njen glavni trgovinski partner, je Tusk v parlamentu izjavil, da hoče Poljska imeti besedo pri odločitvah, ki zadevajo prihodnost evrske skupine, ki se ji želi v prihodnosti pridružiti.

V petek je v Varšavi prisegla nova vlada, v kateri je 19 ministrov, med njimi precej tudi iz dosedanjega kabineta. Med drugim finančni minister Jacek Rostowski, ki med tujimi vlagatelji velja za zaupanja vrednega in zaradi katerega se je Poljski uspeli izogniti recesiji v času globalne krize v obdobju 2008–2009. Rostowski je podobno kot zunanji minister Radoslaw Sikorski izšolan v Britaniji, vodji diplomacije je uspelo v preteklih štirih letih vzpostaviti tesnejše odnose z Nemčijo in okrepiti profil največje nove vzhodnoevropske članice v EU. Na položaju je ostal tudi minister za gospodarstvo Waldemar Pawlak.

Spodnji dom poljskega parlamenta je konec tedna izglasoval zaupnico novi vladi, zanjo je glasovalo 234 poslancev koalicije, ki jo, kot v prvem mandatu, sestavljata Tuskova stranka Državljanska izhodišča in Pawlakova Poljska ljudska stranka; poljski sejm ima 460 članov. Pred tem je prišlo v parlamentu do inicidenta in ob koncu Tuskovega nastopa so poslanci opozicijske stranke Pravo in pravica Jaroslawa Kaczynskega zapustili dvorano zaradi pripomb predsednika vlade, da PiS podpira nogometne huligane. Ti so se pred kratkim, med pohodom ob dnevu neodvisnosti 11. novembra, večkrat spopadli s policisti in izbruhnili so siloviti izgredi, kakršnih na Poljskem ni bilo že dolgo. Na tiskovni konferenci po parlamentarnem zasedanju je Kaczynski premiera obtožil laganja in ga pozval, naj predstavi dokaze za izrečene obtožbe, da ima njegova stranka zveze s huligani. Sicer pa je opozicija v razpravi o reformnih ukrepih pripomnila, da premier nima vizije razvoja države.