Poljski premier odstavil pravosodnega ministra

Jaroslaw Gowina je Donalda Tuska razjezil z izjavo, da Nemčija trguje z zarodki in na njih opravlja poskuse.

Objavljeno
30. april 2013 10.33
POLAND-POLITICS/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Varšava - Poljski premier Donald Tusk je odslovil pravosodnega ministra Jaroslawa Gowina, ker je Nemčijo obtožil trgovine z zarodki in opravljanja poskusov na njih. »Nimam in ne morem imeti časa za vsakotedensko opravičevanje ministra, ki politizira določena vprašanja,« izjavo Tuska povzema STA.

Gowin je prejšnji teden za televizijo TVN24 dejal, da Nemčija odkupuje zarodke, pridobljene s postopkom oploditve v epruveti, od več držav, še posebej od Poljske. Na zarodkih nemški znanstveniki po njegovih besedah izvajajo eksperimente.

Na Poljskem, ki velja za zelo konservativno, je izjava dvignila veliko prahu. Nemško veleposlaništvo na Poljskem je tako zahtevalo, naj poljska vlada pojasni izjave. Gowin je v pojasnilu navedel, da je informacije dobil pred petimi leti od poljskih zdravnikov, katerih imen pa ni razkril. Tusk je razlago označil za nezadostno.

Tudi sicer je izjava o nemškem kupovanju zarodkov le kaplja čez rob. V preteklih mesecih se je namreč Gowin večkrat znašel v konfliktu s predsednikom vlade, tudi pri vprašanju istospolnih zvez in zamrznitve zarodkov.

Nekateri so sicer namigovali, da želi Tusk neuradnega vodjo konservativnega krila vladne stranke Državljanske platforme (PO) odsloviti zaradi njegovih konservativnih stališč. Tusk je v ponedeljek, ko je napovedal ministrov odhod, to zanikal in poudaril, da spoštuje prepričanja Gowina. Na njegovo mesto pa namerava imenovati 54-letnega odvetnika, nekdanjega ministra za notranje zadeve Mareka Biernackija, ki ima podobno konservativna stališča.