Polovica Lufthansinih letal na tleh

Kabinsko osebje nemškega letaloprevoznika je opolnoči začelo 24-urno stavko.

Objavljeno
07. september 2012 11.02
Posodobljeno
07. september 2012 11.30
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Frankfurt - Nemški nacionalni letalski prevoznik Lufthansa je odpovedal polovico predvidenih letov zaradi stavke kabinskega osebja, ki je zajela šest največjih nemških letališč. Vodstvo družbe in sindikat kabinskega osebja se namreč nista uspela dogovoriti o višini zahetavnega zvišanja plač in o pogojih dela.

Kot je včeraj napovedal sindikat UFO, stavka, ki se je začela danes opolnoči, poteka na letališčih v Frankfurtu, Münchnu, Düsseldorfu, Berlinu, Hamburgu in Stuttgart. Včeraj je bilo rečeno, da bo letalski prevoznik sicer odpovedal dve tretjini letov.

»V povprečju dnevno poteli 1800 Lufthansinih letal; približno polovica od teh jih bo danes poletela,« so po pisanju tiskovne agencije AFP sporočili iz Lufhtanse, kjer so sicer pričakovali, da bodo morali preklicati 1200 letov. Včeraj so jih po besedah uprave odpovedali 50, v soboto pa predvidoma 13.

Čeprav sta uprava podjetja in sindikat pogovore, ki sicer potekajo že celo leto, nadaljevala tudi včeraj, se po besedah vodje sindikata UFO Nicoleya Baubliesa »ni zgodilo nič novega«. Kot je dejal, je bilo sicer »čutiti, da se je uprava podjetje pripravljena malce premakniti z zastale točke«. »Bomo videli, ali nam bo dogovor uspelo doseči med vikendom.«

V UFO je vključenih približno dve tretjini od 18.000 kabinskih uslužbencev Lufthanse. Sindikat v njihovem imenu od družbe zahteva petodstotno zvišanje plač in zagotovilo, da Lufthansa ne bo zaposlovala začasnega osebja.

Družba je v preteklih dneh odpovedala več sto letov, potem ko je sindikat za nekaj ur ustavil promet na letališčih v Frankfurtu, Münchnu in Berlinu. Največje posledice je bilo občutiti na kratkih in srednje dolgih letih, na udaru se je znašlo tudi nekaj medkontinentalnih povezav, ki predstavljajo najbolj dobičkonosen del Lufthansinega potniškega programa.