Polovica škode po padcu meteorida odpravljena

Silovit udarni val ob padcu meteorida pred tednom dni je povzročil škodo na približno 7500 poslopjih.

Objavljeno
22. februar 2013 16.02
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Moskva - Teden dni po padcu meteorida v osrednji Rusiji so v milijonskem mestu Čeljabinsk pri Uralu odstranili in popravili že polovico škode. Samo v zadnjih 24 urah je bilo odstranjenih 28 ton razbitega stekla, je danes po poročanju Slovenske tiskovne agencije povedal viceguverner Viktor Murog.

Silovit udarni val ob padcu meteorida pred tednom dni je povzročil škodo na približno 7500 poslopjih. Pri tem je bilo ranjenih približno 1500 ljudi, večinoma zaradi razbitega stekla.

Medtem pa je ruski minister za civilno zaščito Vladimir Pučkov zatrdil, da padca meteorida ni bilo mogoče preprečiti, saj za to še ni razvita ustrezna tehnologija. »Menili smo, da bo človeštvo s čim takšnim soočeno šele čez nekaj tisoč let, vendar se je zgodilo drugače,« je po pisanju STA dejal Pučkov.

Ruski znanstvenik Aleksander Devjatkin pa je predlagal mednarodni nadzorni sistem, ki bi ga sestavljalo najmanj 12 observatorijev po vsem svetu. S tovrstnim sistemom bi bile možnosti, da se pravočasno odkrije Zemlji nevarna nebesna telesa, veliko večje, je poudaril Devjatkin.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je padec meteorida označil za »nauk za arogantno človeštvo« in dodal, da se mora zdaj izboljšati mednarodno sodelovanje na tem področju, še poroča STA.