Pomoč do žrtev poplav v Afganistanu prihaja po drobcih

Poplave so prizadele odročne kraje province Baglan. Na območje so napotili helikopterje, saj so poplave poškodovale ceste.

Objavljeno
08. junij 2014 12.43
AFGHANISTAN-DISASTER-FLOODS
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Kabul - Reševalci v Afganistanu so družinam v oddaljenih predelih province Baglan, ki so jo v petek prizadele silovite poplave, danes le s težavo dobavljali humanitarno pomoč, kot so zdravila in hrana. Doslej je življenje izgubilo že 74 ljudi, odneslo je številne hiše, več tisoč ljudi je bilo prisiljenih zapustiti domove.

Predstavnik policije v Baglanu Džaved Bašarat je povedal, da se afganistanska vojska trudi dostaviti pomoč prizadetim družinam. Številni ljudje so se v hriboviti provinci umaknili v višje predele, da bi pobegnili pred naraščajočimi vodami. Afganistansko obrambno ministrstvo je na območje poslalo helikopterje, saj so poplave poškodovale ceste in gorske prelaze, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Guverner province Sultan Mohamed Ebadi je sporočil, da so za zdaj zabeležili 74 smrtnih žrtev, a opozoril, da je razsežnost katastrofe ogromna in da bo število mrtvih po vsej verjetnosti še naraslo. »Še vedno je veliko poplavljenih predelov, prav tako pa je pod ruševinami in blatom še več trupel,« pa je povedal vodja afganistanskega organa za upravljanje med katastrofami v Baglanu Mohamed Nasim Kozad in dodal, da številne še pogrešajo.

Severne in osrednje dele Afganistana spomladi pogosto prizadane obilno deževje. Prejšnji mesec se je v provinci Badakšan ob meji s Kitajsko, Pakistanom in Tadžikistanom zaradi nalivov sprožil plaz, ki je pod seboj pokopal celo vas in najmanj 300 ljudi, na stotine pa jih uradno še pogrešajo.