Pompeo pripravlja teren za srečanje Kima in Trumpa

To je njegov drugi obisk Severne Koreje ta mesec; ameriški državni sekretar upa, da mu bo uspelo vzpostaviti okvir za uspešen vrh predsednikov.
Fotografija: Pompeo je pred obiskom nakazal, da ZDA glede spora severnokorejskega jedrskega programa ne želijo ponoviti napak iz preteklosti.FOTO: Brendan Smialowski/AFP
Odpri galerijo
Pompeo je pred obiskom nakazal, da ZDA glede spora severnokorejskega jedrskega programa ne želijo ponoviti napak iz preteklosti.FOTO: Brendan Smialowski/AFP

Pjongjang - Novi ameriški državni sekretar Mike Pompeo je prispel v Severno Korejo, da bi pripravil vse potrebno za načrtovano srečanje med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. To je njegov drugi obisk v Severni Koreji v nekaj več kot mesecu dni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na letu v Pjongjang je Pompeo po poročanju ameriške televizije CNN dejal, da upa, da mu bo uspelo vzpostaviti okvir za uspešen vrh obeh predsednikov. Povedal je tudi, da se sešel z najvišjimi predstavniki Severne Koreje, pri čemer pa ni izdal, ali se bo srečal tudi s Kimom.
 

Kje in kdaj se bosta voditelja srečala, še ni znano


V ZDA pričakujejo, da se bo Pompeo v domovino vrnil s tremi ameriškimi državljani, zaprtimi v Severni Koreji. »Mislim, da bi bila pomembna gesta, če bi sprejeli to odločitev,« je dejal Pompeo in poudaril, da se bo sam zavzemal za njihovo izpustitev. Tudi Južna Koreja je danes sporočila, da si želi, da bo severna soseda Pompeu izročila tri zapornike.
 Donald Trump in Kim Džong Un. FOTO: Manuel Balce Ceneta/AP
 Donald Trump in Kim Džong Un. FOTO: Manuel Balce Ceneta/AP

Kim Džong Čul, ameriški pastor južnokorejskega porekla, je v Severni Koreji v pridržanju od leta 2015, ko so ga aretirali zaradi vohunjenja. Leta 2016 je bil obsojen na deset let težkega dela. Kim Hak Song in Kim Sang Duk, znan tudi kot Tony Kim, sta delala na Univerzi za znanost in tehnologijo v Pjongjangu, ki jo finančno podpirajo evangeličani, prijeli pa so ju lani zaradi suma »sovražnih dejanj do države«.

Komentarji: