Poplave in plazovi v Indiji zahtevali 150 življenj

Število žrtev bo najverjetneje še naraslo, saj reševalne ekipe še niso dosegle vseh oddaljenih krajev.

Objavljeno
19. junij 2013 17.18
INDIA-WEATHER-MONSOON-YAMUNA
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

New Delhi − V Indiji je strmo naraslo število žrtev poplav in zemeljskih plazov, ki jih je prineso rekordno zgodnje monsunsko deževje. Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, so na severu države zabeležili že najmanj 150 smrtnih žrtev, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pa nekaj manj, in sicer 138.

Zaradi zgodnjega monsunskega deževja je začela poplavljati reka Ganges in njeni pritoki. Zablokirane so številne ceste in poškodovana električne napeljave, voda pa je odnesla hiše, hotele in mostove. Poleg tega so se sprožili tudi številni zemeljski plazovi.

Od nedelje je samo v državi Uttarakhand umrlo več kot sto ljudi. Število žrtev bo po pisanju DPA najverjetneje še naraslo, saj reševalne ekipe še niso dosegle vseh oddaljenih krajev na najhuje prizadetih območjih Rudraprayag, Chamoli in Uttarkashi.

Reševalne ekipe sicer poskušajo doseči tudi več kot 62.000 romarjev in turistov, ki so še vedno ujeti ob različnih hindujskih templjih. Včeraj so jih rešili okoli 11.000, kot je povedal notranji minister Sushil Kumar Shinde, pa vojska danes pospešeno rešuje še ostale. Pri reševanju sodelje okoli 5000 vojakov in 18 helikopterjev, ki ujetim dostavljajo tudi hrano.

Monsunsko deževje pa je doseglo tudi Nepal, kjer so poplave terjale 19 življenj, 25 ljudi pa še vedno pogrešajo.