Poplave še vedno ogrožajo Madžarsko in sever Nemčije

Čeprav nivoji rek upadajo, voda še vedno močno pritiska na razmočene jezove, ki grozijo, da bodo popustili.

Objavljeno
12. junij 2013 17.47
T. Sch., Delo.si
T. Sch., Delo.si
Berlin, Budimpešta, Praga − Medtem ko na poplavljenih območjih v Avstriji ter v srednji in južni Nemčiji že ocenjujejo nastalo škodo, severu Nemčije in Madžarski še vedno grozijo narasle vode. Čeprav nivoji rek upadajo ali vsaj stagnirajo, voda še vedno močno pritiska na razmočene jezove, ki grozijo, da bodo popustili.

V Nemčiji, kjer je zaradi posledic poplav umrlo najmanj osem ljudi, so razmere še vedno kritične na severu države, v deželah Mecklenburg-Predpomorjanska, Schleswig-Holstein in Spodnja Saška. Posebej ogroženih je več mest v deželi Saška-Anhalt, kjer je popustil jez ob Labi, poroča nemška radiotelevizija ZDF. Na spletni strani RapidEye so objavili več satelitskih posnetkov, ki kažejo razsežnosti poplav. Bonitetna agencija Fitch ocenjuje, da bo Nemčija zaradi poplav utrpela dvanajst milijard evrov ekonomske škode.

V Budimpešti, kjer je Donava v ponedeljek narasla na devet metrov, se je nivo vode spustil na okoli osem metrov. Na jugu Madžarske pa je Donava poplavila mesto Baja in dosegla rekordni nivo 9,88 metrov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

V Pragi pa so medtem začeli z odstranjevanjem posledic poplav, tudi v živalskem vrtu, od koder so evakuirali več sto živali. Z evakuacijo so sicer pričeli že pred opozorilom mestnih oblasti, saj je v zadnjih v poplavah leta 2002 umrlo 135 živali, med drugim slon, lev in več ptic. Po podatkih ameriške tiskovne agencije AP je pomoč pri čiščenju ponudilo več kot 10.000 ljudi. Škode je menda okoli osem milijonov evrov.